Vreti sa oferiti copilului dumneavoastra o zi de nastere asa cum si-o doreste? Un meniu personificat este che­ia succesului unei petreceri grozave. Cu un strop de ima­ginatie puteti crea prepa­rate atat pe gustul celor mici, cat si pe cel al celor mari. A sosit si ziua mult asteptata. Copilul dumneavoastra isi sarbatoreste ziua de nastere. Baloane co­lorate, confetti, coifuri confectionate din hartie creponata, tort, lumanari, cadouri... daca la toate astea se mai adauga si un clovn, petrecerea se poate considera una reusita. Dar ce ne facem la capitolul mancare? Cu totii stim cat de dificil este sa pre­ga­testi un meniu aniversar, mai ales pentru copii. Aceste petreceri sunt diferentiate totusi pe categorii de varsta.   POVETE. Autoarea Elisabeta Iorga, in cartea sa intitulata "Retete pentru petrecerile copiilor", ne sfa­tuieste ca de ziua de nastere a celor mici sa se acorde "o atentie deosebita decoratiilor amuzante, jocurilor distractive, surprizelor dragute, intr-un cuvant cadrului in care se des­fa­soara intalnirea respectiva." Tot ea mai spune ca este important ca masa cu preparatele servite sa fie pregatita cu foarte multa fantezie, dar intr-un loc cat mai ferit de zbenguiala co­piilor.   JUCARII. Bomboanele multicolore, prajiturile cremoase, dar mai ales tortul traditional care este servit la final sunt deserturi care vor atrage de indata copiii, dar toate acestea consumate in cantitati foarte mari le pot face rau. Pentru a atrage atentia copiilor, puteti pre­gati acasa diferite pre­parate, sub forma de... jucarii. Cei mici vor fi cu siguranta incantati. Pentru inceput, alegeti o mancare usoara care sa nu suprasolicite foarte mult organismul copiilor. Pentru aperitive, se pot folosi: oua fierte, sunca, rosii, masline, castraveti, cascaval. Din ouale fierte se pot face mici omuleti de zapada, carora li se asociaza "ochi, buze si nas". Se pot pregati de asemenea "mini sand­visuri", sub diferite forme (triun­ghiulare, patrate), astfel incat sa-i impresioneze placut pe cei din jur. Pentru un meniu sa­natos si inventiv trebuie sa evitati sucurile acidulate si prajiturile zaharoase, oferindu-le in schimb cat mai multe sucuri si fructe n­a­­turale. Nu putem exclude totusi tor­tul, care reprezinta simbolul pe­trecerii. Preparat in casa, acesta poate fi facut sub forma de ini­mioara, simbolizand dragostea pe care i-o purtati copilului dumnea­voastra.   Tort cu verdeturi Ingrediente: o paine rotunda taraneasca, 3 cutii de pate vegetal, 150 g masline, doi ardei grasi, 250 g branza de vaci, doua linguri de smantana, 50 g sunca de pui, o cea­pa verde, o legatura de pa­trunjel sau de marar, sare, piper. Preparare: Se taie o paine rotunda in trei straturi. Se amesteca pateul cu ardeiul, maslinele si sunca de pui pana cand se omogenizeaza compozitia. Se orneaza un strat de paine cu amestecul obtinut, apoi se asaza un alt strat si se procedeaza la fel. Dupa ce s-au epuizat toate cele trei blaturi, se prepara un ames­tec format din branza de vaci si smantana pentru a "imbraca" tortul. Se adauga sare si piper dupa gust. Se taie marunt frunzele de la ceapa verde. Se orneaza tortul cu frunze de ceapa verde, cu marar sau patrunjel.   marilena.stanescu@jurnalul.com