Ioana Radu: o voce de aur. S-a nascut cu cantecul in suflet, in "tara doinelor", intr-un oras in care frunza, Jiul si pasarile cerului canta, iar oltenii se iau la intrecere cu ele.

Mezina familiei Braia, fata cu glas de violoncel, nu se
Ioana Radu: o voce de aur. S-a nascut cu cantecul in suflet, in "tara doinelor", intr-un oras in care frunza, Jiul si pasarile cerului canta, iar oltenii se iau la intrecere cu ele.

Mezina familiei Braia, fata cu glas de violoncel, nu se visa cantareata, ci invatatoare, ca sa deschida copiilor gustul pentru cantul stramosesc. S-a indragostit de folclor, dar mai mult i-a placut romanta, cantata si la bucurie si la tristete, pentru ca poarta in versurile sale chiar sufletul romanilor, pus pe note.

A adunat toata viata cantece in caietul sau, din copilarie, iar in repertoriul marii interprete nu s-a strecurat decat versul autentic, pentru ca frumosul nu poate fi decat curat si limpede, precum clinchetul cristalin al apei de izvor si un adevarat "sipet de giuvaieruri".

Admiratia pentru Maria Tanase a impins-o sa-si lase marea iubire, pe Romeo, in inima Olteniei, si sa plece la Bucuresti, cu o galena in buzunar, la care sa-i poata asculta cantecele. A inflorit ca o crizantema si a lasat in urma un tezaur fara de moarte.

A urcat lin pe treptele succesului si a ajuns o mare interpreta, o adevarata regina a romantelor. Si-a iubit enorm publicul si i-a oferit melodii de neuitat. Un dar pretios, care dainuie peste ani, lasat mostenire de o cantareata de neegalat: Ioana Radu.

Ascultati-i cantecul, un adevarat leac de suflet!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.