Pana in prezent, valoarea totala a investitiilor efectuate de iNES in proiectul iNES IPTV s-a ridicat la cifra de aproximativ 2 milioane de euro, a declarat pentru Curierul National Radu Rusu, Operations Manager iNES IPTV.
Investitiile principal
Pana in prezent, valoarea totala a investitiilor efectuate de iNES in proiectul iNES IPTV s-a ridicat la cifra de aproximativ 2 milioane de euro, a declarat pentru Curierul National Radu Rusu, Operations Manager iNES IPTV.
Investitiile principale au fost in proiectarea si in executarea head-end-ului (receptoare, antene de satelit, aparatura auxiliara), implementarea middleware-ului, investitii in retea si echipamentele aferente, achizitionarea receptoarelor (Set Top Box-uri) si a echipamentelor auxiliare.
"O parte semnificativa a acestor investitii a fost utilizata pentru implementarea serviciului HD care va fi lansat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 2007. Programele transmise in format HDTV vor face parte in curand din oferta iNES. De asemenea, aceste investitii vor permite companiei sa isi creasca numarul de canale TV disponibile prin intermediul pachetului de servicii IPTV, dar si numarul de clienti ai acestui serviciu", a declarat Radu Rusu.Compania vrea cateva mii de utilizatori pana la sfarsitul lui 2008Compania estimeaza ca piata locala de IPTV inregistreaza un ritm de crestere de 200%, in prezent avand un potential de 10.000 de utilizatori in Bucuresti. iNES spera ca pana la sfarsitul anului 2007 numarul clientilor sa creasca de 2-3 ori. In prezent, compania dispune de un numar de aproximativ 300 de abonati. Iar pana la sfarsitul anului estimeaza un numar de 500 - 600 de utilizatori.
Pentru anul viitor, operatorul mizeaza pe o crestere substantiala a numarului de abonati IPTV, pana la cateva mii. "In ultima perioada, piata locala a serviciilor IPTV a cunoscut o dezvoltare semnificativa, tendinta inregistrata pe fondul evolutiei rapide a tehnologiei digitale, precum si al cerintelor din ce in ce mai mari din partea consumatorilor, care doresc sa acceseze servicii cat mai inovative in domeniul televiziunii. iNES IPTV a implementat deja o strategie care rezida in extinderea numarului de servicii IPTV si operationalizarea costurilor percepute pentru accesarea acestora, tendinte inregistrate si in activitatea celor mai importanti operatori de servicii IPTV din Europa", a mai declarat Radu Rusu.iNES pregateste lansarea unui pachet HDTV pe piata romaneascaCompania pregateste lansarea in premiera pe piata din Romania a serviciului HDTV (High-Definition Television), cel mai performant standard de transmitere a continutului video existent in acest moment la nivel mondial.
Fata de televiziunea prin internet, care este transmisa printr-o retea publica, IPTV-ul este transmis printr-o retea privata de fibra optica securizata, care asigura protectia continutului oferit, precum si controlul asupra calitatii imaginii si a sunetului.
In cazul IPTV, continutul media este transmis direct pe ecranul televizorului utilizatorului, prin intermediul unui set-top box, si nu prin intermediul unui PC.
"Avantajele transmisiei continutului video si audio prin IPTV asupra televiziunii prin Internet sunt evidente, IPTV-ul oferind toate beneficiile televiziunii prin Internet, dar si optiuni suplimentare, alaturi de o mai mare securitate a datelor si o calitate a transmisiei net superioara. Ambele tipuri de televiziune au la baza interactivitatea, insa IPTV-ul aduce toate aceste optiuni direct pe ecranul televizorului, la o calitate mult mai buna", mai spus Radu Rusu.
iNES ofera utilizatorilor din Romania serviciul Time Shifting, ce reprezinta inregistrarea automata a emisiunilor transmise de orice canal TV cu pana la 48 de ore in urma si posibilitatea utilizatorului de a viziona continutul inregistrat si de a folosi optiunile specifice unui DVD player direct pe televizor.Doar un singur operator IPTV in RomaniaMarea Britanie si Romania sunt printre pietele cele mai "tinere" pentru acest tip de servicii, unde opereaza un singur provider, in comparatie cu Franta, unde sunt prezenti opt operatori ai serviciilor IPTV, urmata de Spania, care numara patru operatori, si de Germania si Italia, unde sunt prezenti doi operatori.
Piata serviciilor de IPTV din Europa este estimata in prezent la un miliard de euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 100% fata de cifra inregistrata in 2006, de 470 milioane de euro, se arata intr-un raport international, citat de iNES. Pana in 2009 este asteptata o crestere de 1.300% pentru aceste servicii de la 658.000 de utilizatori, cati exista in prezent, la 8,7 milioane de utilizatori.
In Europa functioneaza in prezent circa 60 de operatori, iar numarul acestora este in continua crestere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.