A patra putere economica a lumii il alege astazi pe cel care va prelua puterea incepind din 2012.

Sute de ofiteri imbracati in haine civile asigura
securitatea Palatului Poporului, unde are loc Congresul PCC Elita comunista chineza se intruneste astazi la Beijing, pentru al 17-lea congres al Partidului Comunist, cu scopul de a stabili o noua generatie de lideri. Nu mai putin de 2.217 delegati, reprezentindu-i pe cei 23,4 de milioane de membri ai partidului, s-au reunit la Beijing cu sarcina de a-l realege pe Hu Jintao in functia de prim-secretar al partidului. Singura necunoscuta ramine doar numele succesorului lui Hu, pentru desemnarea caruia se duc lupte de culise intre aripa reformatoare si conservatorii partidului. Dintre cei patru lideri pe care Congresul ii va numi in Comitetul Executiv, primul pas catre presedintia partidului, doar unul este apropiat de actualul presedinte. Este vorba de Li Keqiang, liderul comunistilor din provincia Liaoning, cunoscut pentru politica sociala generoasa fata de categoriile nevoiase. Principalul sau adversar este Xi Jinping, unul dintre acolitii fostului presedinte Jiang Zemin, care, la 81 de ani, ramine un lider de temut al partidului. Spre deosebire de apropiatii lui Hu Jintao, Xi Jinping este adeptul dezvoltarii provinciilor cu iesire la mare, in defavoarea Chinei continentale, care se zbate acum in saracie. „Daca actuala lista cu candidati nu se va modifica, rezultatul va fi slab pentru Hu Jintao. Este o victorie pentru adeptii conducerii colective", a declarat un oficial al partidului, citat de „International Herald Tribune". Hu Jintao, care detine si functia de presedinte al Chinei si pe cea de comandant suprem al armatei, este presat sa renunte la una dintre demnitati. De altfel, cu exceptia lui Jiang Zemin, caruia i s-a oferit puterea pentru a reprima revolta din piata Tiananmen, nici un lider chinez nu a mai detinut un asemenea cumul de functii.

Pe agenda Congresului se afla si amendarea Constitutiei, astfel incit aceasta sa asigure o dezvoltare mai echilibrata a provinciilor chineze. Discrepantele dintre veniturile chinezilor au crescut cu 50% in ultimii 25 de ani.

S-a ajuns ca doar 1% dintre cetateni sa detina 60% din venituri, iar cei 700 de milioane de tarani sa traiasca intr-o saracie lucie. De altfel, doar in 2005 au avut loc peste 80.000 de revolte in mediul rural. Anul acesta chinezii au primit dreptul la proprietate, insa nu si taranii, care nu-si pot vinde terenurile si nici nu le pot ipoteca.

Premierul din Myanmar, generalul Soe Win, a murit de leucemie. Detalii pe www.cotidianul.ro/select