Colectia „Literatura" a ziarului Cotidianul va aduce miercuri „Fructul amar", cartea unui autor controversat cu o cariera debordanta de tensiuni politice si de joburi in sectorul societatii civile. Nascut in 1948, la Johannesburg, Achmat Dangor a dus o viata de nomad in anii de dupa terminarea liceului. A locuit, pentru scurte perioade de timp, in Cape Town, Port Elizabeth, Grahamstown, Kimberley, Victoria West si intr-un orasel numit Buurmansdrif.Micile asezari rurale l-au inspirat, asa ca in majoritatea nuvelelor lui apare tema outsiderului, a strainului care vine de nicaieri si se stabileste in comunitati minuscule si traditionaliste cu care, mai devreme sau mai tirziu, intra in conflict.

Fiind foarte activ din punct de vedere politic de la o virsta frageda, a luptat fatis impotriva apartheidului, motiv pentru care fostul guvern al Africii de Sud i-a interzis scrierile si aparitiile publice. Cenzura l-a tinut departe de tipar vreme de cinci ani, timp pe care autorul l-a folosit din plin scriind neobosit texte ce aveau sa iasa la lumina mai tirziu.

Dupa scurgerea celor cinci ani de tacere impusa, Achmat Dangor a publicat trei romane, trei colectii de poeme, numeroase povestiri, piese de teatru si scenarii de film. Pasiunea lui pentru micile localitati l-a facut sa lucreze in Africa de Sud pentru Independent Development Trust, o importanta organizatie nonguvernamentala preocupata de dezvoltarea rurala.

In acelasi timp, este director executiv al unei fundatii pentru copiii de culoare din Africa de Sud, fundatie patronata de Nelson Mandela. In 2001 s-a mutat la New York, unde a devenit profesor de literatura sud-africana si a predat si cursuri de creative writing la New York’s City University, intr-un campus din Harlem. Sotia sa, Audrey, lucra pe atunci tot la New York, ca functionar la Organizatia Natiunilor Unite. ONU i-a trimis apoi pe amindoi la sediul sau european din Geneva.

Recent, Dangor a luat atitudine pentru a repara o gafa comisa de presedintele George W. Bush, potrivit publicatiei sud-africane „Independent". Acesta il daduse drept decedat pe Nelson Mandela, invinovatindu-l pentru moartea lui pe Saddam Hussein. Asa ca Dangor, in calitate de director al fundatiei, a trebuit sa explice ca totul a fost o neintelegere si ca Nelson Mandela e in viata si bine mersi la resedinta sa din Johannesburg. „Stim ca aceasta afirmatie a fost facuta in contextul dificultatii de a gasi irakieni capabili sa rezolve conflictul din tara lor", a mai comentat ironic Dangor despre declaratia lui Bush.

Ce volum s-a ales cu Premiul Charon Sci-Fi aflati pe www.cotidianul.ro/select