DIVERSITATE CULTURALA LA BUCURESTI. Quebecul, gazda urmatoarei editii a Sommet-ului Francofoniei, este prezent zilele acestea la Bucuresti cu o misiune sacra: promovarea diversitatii culturale. Limbajul, vestimentatia si traditiile diferitelor popoar
DIVERSITATE CULTURALA LA BUCURESTI. Quebecul, gazda urmatoarei editii a Sommet-ului Francofoniei, este prezent zilele acestea la Bucuresti cu o misiune sacra: promovarea diversitatii culturale. Limbajul, vestimentatia si traditiile diferitelor popoare au un rol extrem de important in evolutia umana, iar pentru supravietuirea omenirii pe termen lung diversitatea culturala joaca unul dintre rolurile-cheie. Dar mai putem vorbi de diversitate culturala si lingvistica atunci cand o limba de circulatie internationala inlocuieste un dialect dintr-o tara minuscula sau pur si simplu incepe sa fie vorbita de mase mari de oameni? Un studiu realizat de profesorul britanic David Crystal arata ca cel mult 10% dintre limbile vorbite in prezent pe Terra vor mai fi vorbite peste 100 de ani. Potrivit publicatiei online canada.com, zece dintre cele 63 de delegatii prezente la Bucuresti abia daca vorbesc limba franceza. Pe lista se afla delegatiile din Albania, Bulgaria, Grecia, Egipt, Republica Moldova, Vietnam si Laos. In privinta romanilor, potrivit aceleiasi publicatii, doar 20% inteleg franceza. Pentru Abdou Diouf, secretarul general al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), ""cultura nu este un produs comercial"". Intr-un interviu pentru AFP, el a declarat ca reuniunea de la Bucuresti se vrea o replica la hegemonia impusa de SUA in lume. (Anca Aldea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.