Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a cerut la reuniunea CAGRE, presedintiei portugheze si CE sa transmita autoritatilor de la Chisinau ca un comportament precum cel de la vama Leuseni este inadmisibil si l-a convocat, in cursul zilei de marti, la
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a cerut la reuniunea CAGRE, presedintiei portugheze si CE sa transmita autoritatilor de la Chisinau ca un comportament precum cel de la vama Leuseni este inadmisibil si l-a convocat, in cursul zilei de marti, la MAE, pe ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti.

a€žFac apel la Presedintia portugheza si la Comisia Europeana sa transmita un mesaj ferm autoritatilor Republicii Moldova ca un astfel de comportament fata de cetateni ai UE este inadmisibil" , a spus seful diplomatiei romane.

De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a fost convocata de Cioroianu, marti, la MAE, informeaza un comunicat al ministerului remis agentiei MEDIAFAX.

"Ca urmare a situatiei inregistrate in ziua de 12 octombrie 2007, legata de interzicerea accesului unor delegatii din Romania pe teritoriul Republicii Moldova, in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE) de la Luxemburg din 15 octombrie, ministrul roman al afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a adus la cunostinta omologilor europeni problema incidentului de la punctul de frontiera Leuseni. Acest subiect a fost ridicat la punctul de pe agenda legat de aprobarea pozitiei comune a UE pentru al 8-lea Comitet de Cooperare UE - Republica Moldova, care va avea loc la 25 octombrie", relateaza MAE.

Vineri, trei delegatii romanesti din Bacau, Navodari si Targu Mures, invitate la Chisinau de catre primarul orasului, Daniel Chirtoaca, au fost intoarse din drum, din punctul de granita Albita-Leuseni, fara nicio explicatie, de catre autoritatile de frontiera ale Republicii Moldova.

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a calificat incidentele de la punctul de granita Albita-Leuseni drept un "act inamical" la adresa Romaniei, un gest politic, premeditat, al unor oficialitati moldovenesti, dar si o incercare de subminare a autoritatii primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Comisarul European pentru Justitie, Franco Frattini, prezent, duminica, la Chisinau, a cerut explicatii autoritatilor in legatura cu refuzul vamesilor de la punctul de frontiera Leuseni de a permite accesul unor delegatii din Romania pe teritoriul Republicii Moldova.Mediafax 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.