In plin razboi mondial, intr-o Europa aproape inghitita de nazism, interventia SUA era imperios necesara. Sensibile la starea de spirit a natiunii, autoritatile americane au dorit realizarea unui film care sa justifice intrarea SUA in razboi impotri
In plin razboi mondial, intr-o Europa aproape inghitita de nazism, interventia SUA era imperios necesara. Sensibile la starea de spirit a natiunii, autoritatile americane au dorit realizarea unui film care sa justifice intrarea SUA in razboi impotriva Germaniei. Asa s-a nascut 'Casablanca>>, unul dintre cele mai renumite filme ale secolului XX. Pelicula prezentata astazi poate fi votata pe www.gardianul.ro ca fiind cel mai bun film al tuturor timpurilor.

Pentru a convinge mai bine americanul de rand, a fost aleasa povestea lui Rick Blaine si a alegerii pe care trebuie el sa o faca intre dragoste si onoare. Ne aflam in 1942 si Franta a fost ocupata de Germania nazista. Mii de oameni incearca sa se salveze din calea dezastrului, parasind continentul. Una din portile spre liberate este orasul Casablanca. Marocan, deci controlat de rusinosul guvern francez pro-german de la Vichy, Casablanca misuna de ofiteri germani, colaborationisti, oportunisti si expatriati de toate natiile. Rick Blaine este proprietarul celui mai la moda club de noapte din Casablanca si unul dintre cei mai influenti oameni din oras.

Onoarea, mai puternic a decat dragostea
Rick este un tip blazat, pe care nefericirea personala il face aproape indiferent la dezastrul european. Stabilimentul sau este in egala masura frecventat de ofiteri germani si de expatriati ce incearca cu disperare sa paraseasca Europa. Sursa nefericirii lui Rick apare si ea pe parcursul povestii, in persoana Ilsei Lund (Ingrid Bergman), marea sa iubire pierduta. Ilsa este insotita de sotul sau, Victor Laszlo (Paul Henreid). Rick si Ilsa s-au cunoscut si s-au iubit in perioada in care Laszlo era considerat mort intr-un lagar de concentrare nazist. In momentul in care a aflat ca sotul sau traieste, Ilsa l-a parasit brusc pe Rick.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.