Liderul PD, Emil Boc, s-a declarat convins sambata, la Iasi, ca presedintele Traian Basescu va convoca un referendum pentru votul uninominal, daca legea in acest sens nu este adoptata pana la 25 octombrie, informeaza Mediafax.
"Sunt convins ca, daca pana pe 25 octombrie Parlamentul nu va vota Legea votului uninominal, presedintele va convoca un referendum in aceasta privinta", a subliniat Emil Boc in fata celor peste 1.000 de membri de partid reuniti la Casa Sindicatelor din Iasi.
Alaturi de Boc au mai fost prezenti Vasile Blaga, Cezar Preda, Sorin Frunzaverde, precum si Elena Udrea.
Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca Legea privind votul uninominal nu va fi adoptata pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 25 noiembrie.
Camera Deputatilor a adoptat marti Legea referendumului cu amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea, conform caruia daca referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat.
"Pentru a nu influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul", se arata in amendamentul adoptat de Camera Deputatilor. Conform amendamentului, referendumul are prioritate fata de orice fel de alegeri. Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui act normativ.
PD a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala Legea referendumului adoptata marti de Camera Deputatilor.