Un documentar german dezvaluie legaturile dintre regimul nazist si familia Quandt, actionari majoritari la BMW.

Imaginile si marturiile din cadrul documentarului intitulat „Tacerea familiei Quandt" dezvaluie o latura ascunsa a unuia dintre cele mai puternice clanuri ale Germaniei.

Succesul familiei Quandt in afaceri a pornit o data cu Primul Razboi Mondial cind aceasta a intrat in industria textila si a inceput prin a fabrica uniforme pentru soldatii de pe front. Afacerea a prosperat iar pina la cel de-Al Doilea Razboi Mondial fabricile de uniforme s-au transformat in fabrici producatoare de baterii pentru submarinele nemtesti sub conducerea lui Günther Quandt. Supravietuitori ai regimului de detentie din acea perioada povestesc, in cadrul documentarului, cum au fost adusi de agenti SS la aceste fabrici si cum au fost obligati sa munceasca in conditii inumane, expusi riscului de intoxicare cu plumb.

ARD, postul de televiziune national german, a difuzat materialul neanuntat acum doua saptamini. Canalul a recurs la aceasta solutie, deoarece s-a temut de reactia puternicei familii Quandt, care ar fi putut opri difuzarea materialului printr-un ordin judecatoresc. Potrivit unui apropiat al clanului, vizionarea documentarului a trezit reactii de nervozitate printre membrii familiei. Una dintre marturiile cele mai socante ale filmului apartine unui fost prizonier de razboi, Theophilos Mylopoulos, care vorbeste despre tratamentul barbar de care au avut parte toti cei care au lucrat in fabricile de baterii Afa ale familiei Quandt. Potrivit declaratiilor sale, muncitorii erau biciuiti, nu li se oferea apa si erau fortati sa bea din toalete.

Adolf Hitler a fost extrem de incintat de aportul lui Günther la industria de armament. Acesta a oferit armatei germane munitie, pusti si, cel mai important, baterii de o foarte buna calitate care au facut posibila confruntarea submarina din Oceanul Atlantic, precum si aparitia unor arme noi ca racheta V-2.

Dupa cum arata documentarul, incepind cu 1941, afacerea familiei a crescut cu ajutorul sclaviei, prin recrutarea de muncitori din rindul prizonierilor adusi din lagarele de concentrare. Exista dovezi care demonstreaza ca in fabricile Afa din Hannover, Berlin si Viena sute de astfel de sclavi ai regimului nazist si-au pierdut viata. Documentarul va fi redifuzat pe postul de televiziune NDR in 22 noiembrie.

In anii ’60, unul dintre urmasii lui Günther Quandt, Herbert, a preluat o mare parte din actiuni la compania auto BMW. Acestea au ramas, pina astazi, in posesia familiei. „Poate ca cea mai mare realizare a tatalui meu a fost faptul ca a salvat BMW", a declarat recent Stefan Quandt, fiul lui Herbert.