Autoritatile din Kazahstan si-au dat acordul politic de principiu fata de oleoductul Constanta-Trieste, denumit Pan European Oil Pipeline (PEOP), a declarat vineri ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, pentru agentia Mediafax.
Subiectul a fost abordat in timpul intrevederii cu vice-ministrul kazah al Energiei si Resurselor Minerale, la care a asistat si secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Viorel Palasca, a afirmat Cioroianu, aflat in vizita oficiala la Astana.
El a precizat ca, pe parcursul discutiilor, partea kazaha a fost cea care a abordat problema oleoductului Constanta-Trieste, iar autoritatile de la Astana au avut o atitudine pozitiva si si-au exprimat acordul politic de principiu in acest caz.
Cioroianu a aratat ca proiectul urmeaza sa fie discutat la nivel tehnic, insa nu s-a stabilit un termen la care vor incepe discutiile.
Pe de alta parte, Romania si-a aratat disponibilitatea de a livra in Kazahstan echipamente si tehnologii pentru instalatiile petroliere, a completat Cioroianu. Nivelul schimburilor Romaniei cu Kazahstanul este in prezent de 1,7 miliarde de dolari.
Oleoductul Constanta-Trieste va trece prin Serbia, Croatia si Slovenia, in drum spre Italia, si va fi una dintre caile directe de transport al petrolului din zona estica a Marii Negre catre piata europeana.