Evolutia de saptamana trecuta a raportului euro/leu s-a aflat sub spectrul cresterii inflatiei.
Saptamana a inceput cu niste cursuri de 3,3479 si 3,3550 lei, cea mai agitata sedinta a avut loc miercuri, atunci cand INS a anuntat cresterea inflat
Evolutia de saptamana trecuta a raportului euro/leu s-a aflat sub spectrul cresterii inflatiei.
Saptamana a inceput cu niste cursuri de 3,3479 si 3,3550 lei, cea mai agitata sedinta a avut loc miercuri, atunci cand INS a anuntat cresterea inflatiei anualizate la 6,03%, cu circa un punct procentual peste limita de crestere a preturilor dorita de BNR, ceea a impulsionat vanzarile de valuta, euro coborand cu repeziciune de la 3,35 la aproape 3,31 lei, iar banca centrala anuntand un curs mediu 3,3185 lei. "Anuntul INS privind cresterea inflatiei a incalzit piata, cotatiile euro coborand cu repeziciune, declara miercuri un dealer bancar. Speculatorii mizeaza acum pe o crestere a dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta a C.A. al BNR, ceea ce ar echivala cu obtinerea unor randamente mai ridicate pe piata romaneasca". Urmatoarele doua sedinte ale pietei valutare au fost mult mai calme, spreadurile dintre cotatii coborand sub un ban, cursul mediu al euro fiind stabilit vineri la 3,3539 lei. Deschiderea de la finalul saptamanii trecute s-a facut in apropierea pragului de 3,33 lei, pentru ca cumpararile de valuta, care s-au manifestat si pe celelalte piete emergente, sa urce euro peste pragul de 3,34 lei. Evolutia raportului dolar/leu a fost grevata si de cea a paritatii euro/dolar. Astfel, cursul mediu al monedei americane s-a miscat intre 2,3436 si 2,2922 lei, vineri el fiind anuntat la 2,3539 lei. Pe piata monetara nivelul dobanzilor overnight si one week s-a aflat sub cel de politica monetara al BNR, urmare a faptului ca saptamana trecuta banca centrala a anulat atat licitatia de luni pentru depozite la doua saptamani, cat si pe cea de joi pentru certificate de depozit la trei luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.