In editia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arata ca o dieta bogata in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capsuni, afine, macese, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreati
In editia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arata ca o dieta bogata in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capsuni, afine, macese, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, in cazul nefumatorilor, si cu 59% in cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileste riscul de cancer pancreatic urmarind consumul diversilor flavonoli, in functie de sursa. Astfel, merele si usturoiul sunt foarte bogate in quercitina, spanacul si diverse tipuri de varza contin kempferol, iar afinele, murele, capsunile si zmeura contin multa mirecitina. In cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol ca activitate preventiva este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitina, ce singura scade riscul cu 20%. Studiul a urmarit dieta a 183518 participanti. Datele au fost colectate in perioada 1993-1996, iar subiectii au fost urmariti apoi vreme de 8 ani. In aceasta perioada au fost diagnosticate 529 cazuri de cancer pancreatic. Comparativ cu cei cu o dieta saraca in flavonoide, riscul de cancer pancreatic al celor ce aveau o dieta bogata in flavonoide a fost cu 23% mai mic. Fumatorii cu o alimentatie cu multe legume si fructe au riscul de cancer pancreatic cu 59% mai scazut. (1) SITUTIA ACTUALA Conform NCI ( Institutul National de Cancer) in SUA sunt diagnosticate anual 38000 de cazuri de cancer pancreatic. 35000 de oameni mor din cauza acestui cancer. Un alt studiu publicat recent in Jurnalul Toracele a aratat ca gravidele ce consuma saptamanal mere nasc copii care au un risc scazut de astm bronsic. (2) 1924 de copii au fost urmariti vreme de 5 ani. Dieta mamelor din timpul sarcinii a fost evaluata cu ajutorul unui chestionar. Grupele alimentare urmarite au fost : fructe, legume, sucuri de fructe, produse din cereale integrale, peste, produse lactate, produse grase (unt, margarina). In comparatie cu mamele ce au consumat 0-1 mere pe saptamana, cele care au consumat 4 mere pe saptamana vor diminua riscul de astm al copiilor pe care ii vor naste cu 53%. Consumul de peste este asociat cu o reducere a riscului de eczema (dermatita/ inflamatie a pielii). Comparativ cu mamele ce nu consuma deloc peste, cele care consuma < 1 data pe saptamana reduc riscul copiilor cu 23%, iar cele ce au consumat peste > 1 data pe saptamana cu 40%. Conform Fundatiei Americane a Astmului si Alergiei in SUA sufera de astm si alergii 60 de milioane de oameni. In fiecare zi 30 000 de oameni au atac de astm, 5000 de oameni ajung la camera de urgenta, 1000 sunt spitalizati, 11 mor din cauza maladiei sau complicatiilor ei. 18 miliarde de dolari se cheltuie anual pentru ingrijirea bolnavilor (10 miliarde - costuri directe, ingrijire si spitalizare; 8 miliarde de dolari - costuri indirecte prin pierderea productivitatii si decese premature). Pentru copiii intre 5 si 17 ani astmul este prima cauza de absenteism de la scoala, estimandu-se o pierdere de 14 milioane de zile de scoala pe an, sau echivalentul a 8 ore pentru fiecare copil astmatic. La adulti, astmul este a patra cauza de absenteism de la locul de munca si duce la o pierdere de 15 milioane de ore de munca anual sau la un cost estimat de 3 miliarde de dolari (costuri indirecte). (3) Cercetarile noi confirma rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul a€˜Analele Oncologieia€™, editia din august 2005. a€˜Poate un mar pe zi sa tina oncologul departea€™ s-a numit studiul? DA, era atunci raspunsul cercetatorilor. Ei au stabilit atunci ca in comparatie cu cei care consuma < 1 mar pe zi cei care au consumat > mar pe zi au avut o scadere a riscului de cancer. In functie de tipul de cancer, riscul scade in felul urmator : cancer faringian cu 21%, esofagian cu 25%, colorectal cu 20%, laringian 42%, san cu18% si ovarian cu 9%. In concluzie, un mar pe zi poate fi cu adevarat util pentru prevenirea unor boli grave, precum cancerul, astmul sau alergiile. Bibliografie : 1) American Journal of Epidemiology Volume 166, Issue 8, Pages 924-931; doi:10.1093/aje/kwm172 "Flavonols and Pancreatic Cancer Risk- The Multiethnic Cohort Study" 2) Thorax. 2007 Sep;62(9):773-9. Epub 2007 Mar 27. doi:10.1136/thx.2006.074187 Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. 3) Asthma & Allergy Foundation of America : Asthma Facts and Figures 4) Annals of Oncology 2005 16(11):1841-1844; doi:10.1093/annonc/mdi361 published online on August 9, 2005 Does an apple a day keep the oncologist away?  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.