Ieri, o data cu sarbatorirea Sfintei Parascheva, a fost atins si apogeul Sarbatorilor Iasiului atat din punct de vedere religios, cat si in privinta divertismentului.

Desi Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Iasi pregatisera pentru pelerini 30.000 de portii de ceai, acestea s-au dovedit insuficiente, motiv pentru care Patriarhul BOR, PF Daniel, a facut apel la ieseni sa-i ajute pe credinciosii veniti de departe oferindu-le ceai si hrana.

Vremea rea, oboseala si mancatul pe apucate au facut si cateva victime, sapte persoane ajungand la Spitalul de Urgenta.

La Catedrala Mitropolitana, Patriarhul a oficiat de dimineata liturghia alaturi de un sobor de preoti. La slujba din biserica au fost prezente autoritatile iesene, dar si politicieni ori fete princiare. Nu au lipsit ministrii Varujan Vosganian, Cristian Adomnitei si Cristian David, liderul democrat, Emil Boc, Gigi Becali, care era insotit de mama sa, printii Dimitrie Sturdza si Paul de Romania. Daca acestia au avut locuri rezervate in Catedrala Mitropolitana, pelerinii au ascultat slujba stand afara, inveliti in paturi sau incalzindu-se la flacara lumanarilor. Dupa oficierea liturghiei a urmat traditionala masa, fiind oferite de muncipalitate 70.000 de sarmale pregatite special pentru eveniment.


CORECTITUDINE. Ieri, politistii au avut o surpriza placuta: la ei s-a prezentat un barbat din Iasi, Mihai Popescu, 62 de ani, care a spus ca a gasit pe esplanada Teatrului Luceafarul un portofel care continea acte, trei cartele telefonice, 175 de lei si 750 de euro. Documentele erau pe numele unui bacauan de 23 de ani, Ovidiu Dumitru, care venise la Iasi pentru a se inchina la moaste. Cel care a gasit portofelul a spus ca nu a avut nici o clipa intentia sa-l pastreze si ca s-a grabit sa ajunga la politie.