UDMR a elaborat un document care propune redesenarea regiunilor de dezvoltare, de la 8, cate sunt in prezent, la 15, pe motiv de mai buna absorbtie a fondurilor europene. Reimpartirea ar crea Regiunea Tinutul Secuiesc. Partidele, presedintia, dar si alte institutii sunt chemate sa elaboreze un punct de vedere.


Ideea mai veche a Uniunii de redesenare a teritoriului Romaniei a prins chip. Sambata la Targu-Mures, liderul UDMR, Marko Bela, insotit de ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, au facut public un proiect de reimpartire a teritoriului in 15 regiuni administrative de dezvoltare de tip NUTS II, care sa aiba intre 800.000 si 3 milioane de locuitori. Singura regiune care ar ramane neschimbata este Bucuresti - Ilfov, iar una din noile regiuni ar urma sa fie Regiunea Tinutului Secuiesc. "Ideea acestei reimpartiri este sa existe regiuni mai mici, cu un numar mai mic de locuitori, care sa le faca functionale si sa asigure o mai buna absorbtie a fondurilor europene. In actuala impartire, din cele opt regiuni, doua nu respecta prevederile UE in privinta numarului de locuitori, de maximum 3 milioane de locuitori", ne-a explicat ieri ministrul Laszlo Borbely. Tot in scopul eficientizarii absorbtiei fondurilor europene, o alta modificare importanta ar fi aceea prin care se da personalitate juridica noilor unitati administrative.


INVITATIE LA CONSULTÃ…RI. Pentru ca aceste modificari sa intre in vigoare este necesara modificarea Legii regiunilor de dezvoltare, ceea ce ar presupune necesitatea unei majoritati parlamentare favorabila acestui demers. De aceea, liderii UDMR au anuntat ca vor trimite acest proiect tuturor partidelor si presedintiei, dar si institutiilor europene, impreuna cu invitatia de a forma grupuri de lucru pentru dezbaterea acestui proiect. Marko crede ca acest proiect va starni multe comentarii, mai ales pe marginea propunerilor legate de Tinutul Secuiesc. "Asa este, Tinutul Secuiesc este o zona traditionala si nu intamplator, fiindca aceste traditii se bazeaza pe o anumita coerenta economica, culturala, pe anumite interese comune, dar si caracteristici geografice aparte", a sustinut el. "Cineva trebuie sa sparga gheata, si noi ne-am asumat aceasta menire, dar stim ca vor exista si critici", a mai spus Marko. Un punct de sprijin insa, crede ministrul Laszlo Borbely, ar putea veni chiar de la presedintele Basescu, avand in vedere solicitarile repetate de descentralizare exprimate de seful statului.


TIMING. Cat priveste intervalul de timp in care ar trebui operate aceste modificari, Borbely arata ca, tinand cont de calendarul european, pana la sfarsitul anului viitor ar trebui finalizate toate aceste discutii. Secretarul de stat Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Europene, spune insa ca nici o modificare a impartirii regionale nu poate fi facuta mai devreme de incheierea exercitiului bugetar al UE in 2014. Motivul? "Avem un angajament ferm de pastrare a regiunilor in forma de acum, tocmai pentru a nu afecta procesul de acordare a fondurilor", ne-a declarat Ciocanea. Iar o discutie pe aceasta tema ar trebui sa inceapa cu o analiza a ceea ce nu a functionat pana acum.