O britanica a starnit o adevarata polemica, dupa ce a cerut histerectomia fiicei sale, care sufera de o paralizie cerebrala severa. Alison Thorpe sustine ca operatia de extirpare a uterului fiicei sale Katie ii va imbunatati calitatea vietii, prin e
O britanica a starnit o adevarata polemica, dupa ce a cerut histerectomia fiicei sale, care sufera de o paralizie cerebrala severa. Alison Thorpe sustine ca operatia de extirpare a uterului fiicei sale Katie ii va imbunatati calitatea vietii, prin evitarea durerilor si inconvenientelor pe care le provoaca luna de luna menstruatia. Un caz similar din SUA a determinat acum cateva luni o dezbatere internationala. Este vorba despre o femeie careia i s-a facut histerectomie si i s-au extirpat sanii, pentru ca suferea de retard psihic, dar si fizic. Alison Thorpe asigura ca histerectomia este tot ce poate sa faca pentru fiica sa. “Nu urmaresc decat interesele unei singure persoane, a fiicei mele. Nu sugerez ca toate tinerele cu handicap mental sa faca aceasta operatie”, spune ea. Scope, o asociatie a persoanelor cu handicap din Marea Britanie, si-a exprimat ingrijorarea fata de reusita operatiei. Chirurgia ar putea sa nu raspunda intereselor adolescentei si ar putea avea consecinte neplacute si pentru alte tinere care sunt in aceeasi situatie, spun reprezentantii Scope. Ei recunosc ca este vorba despre o situatie dificila si ca exista multe familii care s e confrunta cu aceeasi problema. Aceasta situatie aduce in discutie teme etice fundamentale in legatura cu ingrijirea persoanelor cu handicap si a drepturilor acestora de reproducere. Richard Parnell, cercetator din cadrul asociatiei Scope a cerut ca adolescenta Katie Thorpe sa fie reprezentata legal separat, pentru ca, spune el, trebuie aparate si respectate dorintele tinerei. Acesta a mai adaugat ca sunt cazuri in care drepturile copiilor nu coincid cu dorintele sau credintele parintilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.