Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu" din Brasov a adapostit prima editie a Festivalului Corona Folk. Orasul de la poalele Tampei are acum cu ce sa se mandreasca, fara sa-i mai pese (deocamdata) ca Cerbul sforaie precum Frumoasa din Padurea Adormita.
Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu" din Brasov a adapostit prima editie a Festivalului Corona Folk. Orasul de la poalele Tampei are acum cu ce sa se mandreasca, fara sa-i mai pese (deocamdata) ca Cerbul sforaie precum Frumoasa din Padurea Adormita.  


Virgil Onita - presedintele Asociatiei "Libris Cultural" -   are o reputatie buna (dovada: gestioneaza la Brasov Targul International de Carte si Muzica) si s-a incumetat sa organizeze un festival de muzica si poezie. "Suportam mai usor o reputatie proasta decat una buna, pentru ca una buna e greu de dus, trebuie sa fii la inaltimea ei si orice slabiciune ti se reproseaza ca o crima", spunea odinioara Albert Camus. Astfel ca presedintele in cauza a organizat Festivalul Corona cu mare grija, pentru ca "gurile rele" sa vorbeasca... precum pestele, fara sa aiba vreo "crima" de reprosat. S-au aratat si oameni cu dare de mana care au contribuit la obtinerea fondurilor necesare intamplarii evenimentului, premiile au fost generoase, concurentii au avut valoare, prezentatorul - scriitorul Doru Munteanu - si-a onorat rolul, folkistii consacrati au sustinut recitaluri de cinci stele, publicul a stiut sa primeasca "bunatatile" care i-au fost servite etc. Deci toata lumea a fost multumita. Dar sa vedem lista castigatorilor! Trofeul Corona: Silvan Stancel (1.200 de lei, plus un ceas in valoare de 1.400 de lei, oferit de un om din public); locul I: Bogdan Grosu (1.000 de lei); locul II: Didina Curea (800 de lei) si locul III: Ioan Onisor (500 de lei); premiul special al juriului: Grupul Duo (300 de lei). Singura problema (caci de n-ar fi fost nu am fi crezut ca totul e minunat) s-a intrezarit la orizont din cauza "carierei de festivalieri" pe care au imbratisat-o unii concurenti. In paralel cu evenimentul de la Brasov a avut loc la Ploiesti "Festivalul Castanilor", iar unii tineri au vrut sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: sa ia premii si colo, si dincolo. Folkul este genul muzical cel mai rasfatat din Romania: are cele mai multe festivaluri in tara. Astfel ca unii concurenti au facut o meserie din a participa la asemenea manifestari. Folkul sa traiasca!


LibertateDucu Bertzi si Marius Batu, Victor Socaciu si Biroul Executiv, Grupul Ecou, Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, Mircea Vintila, Vali Serban, Florin Sasarman, Maria Gheorghiu au fost consacratii chemati la Corona Folk Festival. Toti si-au demonstrat clasa, ridicand sala in picioare cu muzica pe care o fabrica de atatea generatii. Heidi Schmidt i-a cucerit pe brasoveni cu gura ei care "a gustat un grai dulce", cantand  despre aceasta tara frumoasa si uitata, Romania, cu un acent american "altoit"... ardeleneste. In Heidi tipa muzica, iar ceea ce face ea pe scena ne arata clar cum poate fi o femeie libera, "dezbracata" de orice inhibitii. O asculti si simti cum te inunda fericirea. Simti, de asemenea, cat de pretios este actul comunicarii si cat de apetisanta este... libertatea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.