Ziua Internationala a nevazatorilor
Ziua Mondiala a Femeilor din Mediul Rural
Este ziua 288, au mai ramas 77

Soarele rasare la 7:30 a— apune la 18:32
Luna rasare la 11:55 a— apune la 20:13

Sa
Ziua Internationala a nevazatorilor
Ziua Mondiala a Femeilor din Mediul Rural
Este ziua 288, au mai ramas 77

Soarele rasare la 7:30 a— apune la 18:32
Luna rasare la 11:55 a— apune la 20:13

Sarbatoare crestinaSfantul Luchian preotul, sarbatorit astazi de crestinii ortodocsi, era din cetatea Siriei, numita Samosata. S-a nascut intr-o familie crestina. Ramas orfan de tanar, si-a daruit averea saracilor. Eliberat de grijile lumesti, se ocupa cu cercetarea Sfintelor Scripturi, avand ca dascal pe un carturar vestit, Macarie din Edesa. Cuprinzand astfel invatatura crestina si dovedindu-se plin de intelepciune, Lucian a fost randuit preot in Antiohia. Mergand in Nicomidia, a fost prins de ostasii lui Maximian-Galeriu.
In ziua Botezului Domnului a savarsit jertfa liturgica, iar a doua zi a murit.


a— Calendar crestin ortodox: Sfintitul si Cuviosul Mucenic Luchian; Cuviosii Savin si Vars, episcopi

a— Calendar romano-catolic: Sf. Tereza din Avila, fecioara

a— Calendar greco-catolic: Sf. Lucian, proroc, mucenic; Sf. Tereza de Avila, calugarita


Psalmul 57 al lui David  
De graiti intr-adevar dreptate, drept judecati, fii ai oamenilor. Pentru ca in inima faradelege lucrati pe pamant, nedreptate mainile voastre impletesc. Instrainatu-s-au pacatosii de la nastere, ratacit-au din pantece, grait-au minciuni. Mania lor dupa asemanarea sarpelui, ca a unei vipere surde, care-si astupa urechile ei, care nu va auzi glasul descantatoarelor, al vrajitorului care vrajeste cu iscusinta. De nimic se vor face, ca apa care trece; Ca ceara ce se topeste vor fi nimiciti; Veseli-se-va dreptul cand va vedea razbunarea impotriva necredinciosilor; mainile lui le va spala in sangele pacatosului. Si va zice omul: "Da, este rasplata pentru cel drept! Da, este Dumnezeu Care ii judeca pe ei in viata! Amin!"

Proverbul zilei:"Omul ca oul: cum il atingi, cum se sparge"

Click istoricSe implinesc astazi 85 de ani de la incoronarea Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria la Catedrala Reintregirii din Alba-Iulia. Incoronarea simboliza actul unirii provinciilor istorice romanesti sub sceptrul aceluiasi monarh. Cu acest prilej, Regele Ferdinard se adreseaza tarii cu o proclamatie: "Punand pe capul meu coroana de otel de la Plevna, pe care noi si glorioasele lupte am facut-o pe veci Coroana Romaniei Mari, ma inchin cu evlavie memoriei celor cari, in toate vremurile si de pretutindeni, prin credinta lor, prin munca si jertfa lor, au asigurat unitatea nationala si salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o intr-un glas si simtire de la Tisa pana la Nistru si pana la Mare".
S-a intamplat aziIn Romania
a— 1451 ­ Uciderea domnului Moldovei Bogdan al II-lea la Reuseni de catre Petru Aron, cu complicitatea unei parti a boierimii moldovene.
a— 1892 ­ Inaugurarea Scolii de arhitectura cu doua sectii: de arhitecti si de conducatori-desenatori;
a— 1926 ­ Apare la Paris ziarul Romania muncitoare (pana la 31 august 1927), organ al muncitorilor romani din Franta;
a— 1932 ­ Apare bilunar, la Bucuresti, publicatia prolegionara de arta, literatura si politica Axa.

In lume
a— 1582 ­ Papa Gregory XIII implementeaza calendarul Gregorian. In Italia, Polonia, Portugalia si Spania, 4 octombrie al acestui an este urmat direct de 15 octombrie;
a— 1815 ­ Napoleon Bonaparte isi incepe exilul pe Insula Sfanta Elena;
a— 1917 ­ Dansatoarea Mata Hari, acuzata de spionaj, a fost executata (n. 1876);
a— 1940 ­ Filmul "Marele dictator", regizat de Charlie Chaplin, apare pe ecrane;
a— 1970 ­ Anwar Sadat devine presedinte al Egiptului;
a— 2003 ­ Prima misiune chineza in spatiu, Shenzhou 5; China a trimis o capsula spatiala avand la bord un astronaut ­ Yang Liwei.

Nascuti la 15 octombrie
a— 1844 ­ Friedrich Nietzsche, filozof german (m. 1900);
a— 1893 ­ Regele Carol al II-lea al Romaniei (m. 1953).


Credinte populare, traditii, semneUn sistem ingenios de avertizare pentru anuntarea patrunderii in tara Moldovei a dusmanilor a fost aprinderea focurilor. In lungul Drumului Brailei, pe directia nord-sud, intre Braila si Suceava, sunt vizibile si astazi movile de origine antropica amplasate, in functie de topografia terenului, la 10-15-20 km una de alta. Pe varful lor, spun batranii, se gasea in permanenta gunoi pentru aprinderea focurilor. Vestea calcarii hotarelor se transmitea la cetatea domneasca vizual, probabil, in cateva ore. De la acest sistem de anuntare a pericolului dusmanilor limba romana avea sa se imbogateasca cu inca o expresie: "A da sfara in tara". Fumul focurilor ridicat in atmosfera era dus in directia adierii vantului lasand nori alburii sau cenusii pe cer. Tragice spectacole prevesteau aceste sfori de fum! Vaietele si tipetele, sunetele buciumelor si clopotelor insemnau numai inceputul calvarului. Locurile de refugiu se cunosteau dinainte: Baltile Dunarii si ale Prutului, luncile, smarcurile si zonele inundabile din apropierea raurilor, padurilor si terenurile accidentate, greu accesibile invadatorilor. Uneori, nici cea mai tainica poiana a codrului nu constituia un adapost sigur din pricina unei pasari care, rotindu-se in zbor, semnala prezenta oamenilor. Dupa zborul acestei pasari, turcii ii descopereau adesea pe bajenari, motiv pentru care poporul a numit-o pasarea turcilor.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.