Imprimeurile cu flori si nuantele de gri vor impinzi strazile in primavara anului viitor.

Noua colectie a lui John Galliano
e dramatica si sangvina,
inspirata parca din filmele
cu toreadori In functie de colectiile prezentate la Saptamina Modei de la Paris, de look-ul si atitudinea afisate de vedete, de atmosfera mai relaxata sau mai fastuoasa a acestui eveniment este dat tonul modei de strada peste tot in lume. Daca atmosfera de la Saptamina Modei de la New York a fost una glamour, iar cea de la Milano romantica, elementele predominante la Paris sint florile. Imprimeuri florale sint omniprezente atit pe matase, cit si pe bumbac organic, denim si chiar plastic, in cazul designerului indian Manish Arora. Tonul a fost dat de Balenciaga, cu o colectie semnata Nicolas Ghesquière dominata de imprimeuri cu trandafiri, gladiole, violete si gardenii, transformate digital in frumuseti botanice supranormale, posibile numai in lumea frumosului virtual. Tema a fost preluata de John Galliano intr-o colectie dramatica si sangvina, inspirata parca din filmele cu toreadori si chiar din cele cu vampiri, in care femeile cu parul cenusiu si fata bolnavicios de alba defileaza, cu un zimbet din alta lume si buzele foarte rosii intredeschise, in rochii senzuale, pline de volane, flori si dantele. Actritei fetis a regizorului Pedro Almodovar, Rossy de Palma, i-a fost destul de greu sa digere vestea ca o mare parte din colectie i-a fost dedicata. „Credeam ca este vorba de o gluma, sincer. Nu-mi reveneam din uimire cind am aflat", a spus tinara actrita vizibil incintata de noul ei rol de fashion icon care nu se opreste aici, la Parma urmind sa lanseze un nou parfum, Eau de Protection, pentru Etat Libre d’Orange.

Colectia lui Karl Lagerfeld, una dintre cele mai aplaudate, este un contrapunct in acest peisaj floral, designerul alegind pentru 2008 materiale simple, neimprimate, in tinute alb-negru si nuante de gri mixate cu voal, laitmotivul intregului show. Imediat dupa spectacol, Lagerfeld s-a dus sa se impace cu Courtney Love, cu care se certase ingrozitor, inclusiv prin intermediul presei, pentru ca rebela rockerita a purtat un colier ieftin la una dintre rochiile sale haute couture. „N-a fost vina mea, n-am facut eu asta. Ar fi trebuit sa-mi dau seama ca este un fals, dar nu am stiut", s-a scuzat Courtney. Idolul modei din Harajuku, cel mai colorat si excentric cartier din lume in materie de moda, s-a prezentat cu o colectie dominata de negru, dramatica si sobra, cu machiaj rece, argintiu, cu „tatuaje" gotice.

Alexander McQueen a creat pentru aceasta ocazie una dintre cele mai excentrice colectii din cariera sa, ca tribut si ultim omagiu adus prietenei care l-a descoperit si l-a lansat, Isabela Blow, un simbol universal al modei si stilului, celebra pentru palariile excentrice, sofisticate si bizare semnate de Philip Treacy special pentru ea.

Colectia pentru toamna lui 2007 a lui John Galliano, pe www.cotidianul.ro/select