Partidele din semifinalele Cupei Mondiale de rugby sint precedate de taioase si dinamice razboaie psihologice argentiniano-sud-africane si anglo-franceze.In meciul cu Australia (in galben), forta
herculeana a englezilor a fost decisiva
in luptele din gramada Simbata, Franta va juca cu Anglia. Ambele vin dupa meciuri ale caror rezultate sint considerate surprizele Cupei Mondiale, desi la acest nivel de performanta orice e posibil. In ultimele lor trei intilniri, din acest an, Franta a cistigat de doua ori, Anglia o data. Sint in joc orgolii imense, pe care presa cauta sa le dezgroape. Declaratiile diverselor competente din cele doua tabere incing si mai mult aerul din jurul partidei. Bernard Laporte, antrenorul Frantei, afirma, pentru „Le Monde", ca obiectivul tactic pregatit il reprezinta iesirea rapida din propriii 30 de metri si atacul pe adversar, evitind primirea de puncte pe greseli in aceasta zona. Aluzia este la Wilkinson, desigur. Pierre Berbizier, fostul coach al Italiei, aminteste si el de factorul Wilkinson drept cel de-al doilea atu al adversarilor, primul fiind puterea gramezii engleze. El a declarat pentru „L‘Equipe" ca jocul insularilor este previzibil, iar diferenta o va face reusita recuperarii, fizice si psihice, dupa cele doua succese din weekendul trecut. Din nou Laporte, in „Times": „Englezii nu au nici o inovatie tactica. Strategia lor e simpla: aglomerari, maul-uri, eliberarea balonului". De partea cealalta, vocile sunau in aceeasi nuanta. John Wells, antrenorul inaintasilor englezi, afirma in „Guardian": „Cu siguranta vom fi la fel de tifnosi si infricosatori ca in meciul cu Australia. Franta e o nuca de spart". Mike Ford, antrenorul aparatorilor, spune, in acelasi text, ca zece jucatori francezi au primit ingrijiri dupa meciul cu Noua Zeelanda, in timp ce englezii doar s-au recuperat si s-au antrenat usor.

Cealalta semifinala va opune doua echipe care nu au fost invinse pina acum, Africa de Sud si Argentina, ultimele doua „mari" din Sud. Argentina nu a cistigat niciodata in fata Springboks, dar este intr-o crestere exploziva de forma. In plus, vrea sa demonstreze ca locul ei este in una dintre cele doua mari competitii ale elitei. Si asta in ciuda faptului ca in Argentina rugby-ul are in continuare statut amator. Un argument, desi indirect, pentru afirmarea Argentinei e faptul ca pe lista scurta a IRB printre cei cinci candidati la titlul de jucatorul anului se afla doi Pumas, Hernandez si Contepomi. Allister Coetzee, antrenorul secund al Africii de Sud, e citat de „Le Figaro": „Cu gramada lor, argentinienii pot bate pe oricine. De acolo va veni presiunea jocului". Desi pregatirea psihologica indica patru invingatori, in finala vor fi numai doua echipe, cert fiind doar faptul ca va fi o confruntare Nord contra Sud. Verdictul, dupa Franta - Anglia (simbata, ora 22.00, TVR 2) si Africa de Sud - Argentina (duminica, ora 22.00, TVR 2).