Debandada si rea-vointa sunt criteriile pe care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) le pune in aplicare atunci cand vine vorba de programele dedicate culturii scrise nationale. Debandada priveste direct felul in care au fost cheltuiti in acest a
Debandada si rea-vointa sunt criteriile pe care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) le pune in aplicare atunci cand vine vorba de programele dedicate culturii scrise nationale. Debandada priveste direct felul in care au fost cheltuiti in acest an banii achizitiilor de carte pentru bibliotecile publice.
Fara transparenta, fara a fi fost facute publice Norme Metodologice, criterii de selectie, prioritati pentru achizitiile din anul 2007, componenta nominala a Comisiei de achizitie, Regulamentul de functionare a acesteia. Peste 63% din bugetul achizitiilor de carte va fi cheltuit pentru literatura dedicata copiilor si peste 19,5% pentru cinci edituri maghiare. Aceleasi titluri si aceiasi autori au fost cumparati de mai multe ori de la diferite edituri obscure, multe dintre ele avand in obiectul lor principal de activitate distributia de carte. Intr-o secretomanie fara precedent, Ministerul Culturii si Cultelor, mai precis secretarul de stat Demeter Andras Istvan, cel care a fost directorul general, pana nu de mult, al Directiei Creatie contemporana, diversitate culturala - Cultura scrisa, lectura publica, n-a vrut sa ne puna la dispozitie informatiile publice legate de achizitiile de carte din acest an. Demnitarul pus de UDMR ne-a transmis telefonic cu multa infatuare sa asteptam termenul legal de 30 de zile pentru a primi un raspuns. Dupa zile de asteptari, am primit un text avizat de Demeter Andras care nu spunea nimic. De altfel, nu e pentru prima data cand Ministerul Culturii si Cultelor nu ne pune la dispozitie in timp redactional util informatii publice pentru ca, dupa dezvaluirile noastre, sa vina cu un drept la replica in care, culmea demagogiei, sa ne acuze de rea-credinta.
Achizitii ilegale!
Demeter Andras Istvan este principalul vinovat de debandada achizitiilor publice de carte din acest an. El a impiedicat ziarul nostru sa intre in posesia unor informatii publice ale MCC pentru ca, astfel, incompetenta secretarului de stat UDMR ar fi fost dovedita. Desi la intrebarile noastre se putea raspunde in cel mult 20 de minute, Demeter Andras Istvan s-a ascuns dupa termene legale inventate doar de domnia sa. Pentru ca, atunci cand vine vorba de legalitate, Demeter are mari probleme. Prima dintre acestea e ca nu si-a postat nici pana astazi pe pagina web a MCC declaratia obligatorie de avere. N-a postat, de altfel, Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor prin care sa fie aprobate legal documentele fundamentale ale Programului de Achizitii, in special Norme metodologice, Regulament, continutul Contractului de Achizitie de Carte si a Contractului de achizitie de abonamente pentru bibliotecile publice, precum si Componenta Comisiei de specialitate. Un Ordin precum acela de anul trecut, nr.2280/03.07.2006, postat pe pagina web a MCC. Am rugat sa ni se trimita o copie a Ordinului pentru achizitii din acest an, daca el exista cu adevarat, dar nu am primit nimic. Practic, in lipsa acestui Ordin, achizitiile de carte pentru biblioteci sunt ilegale.
Presedinte subordonat MCC
ZIUA a cerut de la MCC sa afle componenta nominala a Comisiei care a selectat titluri de carti si de reviste literare in cadrul Programului National pentru Achizitia de Titluri de Carte si Abonamente la Revistele Culturale pentru Bibliotecile Publice. De asemenea, am avut curiozitatea sa aflam cat au reprezentat onorariile sau indemnizatiile pentru cei care au facut parte din aceasta comisie. Pana la urma, pe surse, confirmate mai apoi chiar de cativa membri ai comisiei, am aflat ca presedintele Comisiei a fost numit un subordonat direct al MCC, directorul general al Bibliotecii Nationale, conf.dr. Elena Tirziman, iar MCC a numit din partea sa in comisie doi critici literari, Alex Stefanescu si Dan Cristea. Numirea la sefia comisiei a unui subordonat MCC, in locul unei recunoscute personalitati culturale, ca pana acum, a starnit reactiile editorilor de carte si reviste de cultura.
"Ne-a fortat mana micimea acestei sume!"
Criticii literari Alex Stefanescu si Dan Cristea au fost propusi in comisia de subventii de catre MCC. ZIUA a reusit sa vorbeasca in exclusivitate despre acest subiect cu cei doi evaluatori. "Eu nu sunt imputernicit sa vorbesc in numele comisiei. Am sa vorbesc doar din experienta mea la comisie. S-a procedat cu bun simt pentru ca suma era foarte limitata. In comisie erau si reprezentanti ai bibliotecilor care explicau situatia bibliotecilor satesti, unde era nevoie de anumite editii, in tiraje mai mari, ca sa ajunga bibliotecilor satesti. Criteriul era sa fie ieftine ca sa putem lua cat mai multe. Daca era vorba de editii scumpe si care se adresau in primul rand specialistilor preferam sa luam 42 de exemplare ca sa ajunga in fiecare judet cate una si intelectualii din judet sa aiba posibilitatea sa o consulte la biblioteca judeteana. Noi nu aveam numele editurilor. Numele editurilor era codificat si alegeam numai in functie de valoarea editiei, dar si de pret. Sunt opere de mare circulatie in cultura lumii si ne gandeam sa ajunga, fiind si ieftine, la tara", ne-a spus Alex Stefanescu. Redactorul-sef al "Romaniei literare" a motivat alegerea aceluiasi titlu de mai multe ori prin faptul ca evaluatorii au dorit sa ofere acele titluri intr-un tiraj de masa pentru bibliotecile satesti. Dan Cristea a dat vina pe valoarea incredibil de mica a sumei de achizitii care a incurajat titlurile pentru copii si pentru cititorii de la tara. Alex Stefanescu a atras atentia asupra faptului ca o suma de 14 miliarde de lei vechi a fost data de Consiliul Judetean Iasi pentru achizitii de carte in bibliotecile acestui judet, in timp ce MCC a dat aproape zece miliarde lei vechi pentru toate bibliotecile judetene din tara. "Ne-a fortat mana micimea acestei sume. Din zece miliarde nu stii ce sa iei mai ieftin. Atunci cand bibliotecarii se lamenteaza ca la tara copiii nu au carti de luat, dai prioritate copiilor si celor de la tara care chiar nu au o alta sursa", a concluzionat Alex Stefanescu.
Abuz grav al MCC
Comisia de evaluare a titlurilor inscrise la concurs a fost alcatuita din opt membri si un presedinte: directorul general al Bibliotecii Nationale a Romaniei - presedinte, 2 membri propusi de MCC, 2 membri - Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, un membru - Asociatia Bibliotecarilor si Documentaristilor din Romania, un membru - Comisia Nationala a Bibliotecilor, un membru - Asociatia Bibliotecarilor Maghiari din Romania si un membru - Asociatia Bibliotecarilor din Romania. ZIUA a aflat ca din comisia de contestatii intrunita marti, 18 septembrie 2007, au facut parte mai multi membri ai comisiei de evaluare, fapt ce reprezinta un abuz grav al MCC.
Ordin secret
MCC ne-a transmis dupa zile de asteptari un raspuns care nu cuprinde niciuna din informatiile solicitate de ziarul nostru. Nu am aflat nici numele tuturor celor din comisia de evaluare, nici banii oficiali aprobati pentru editurile preferate de catre comisia MCC. "Componenta Comisiei Nationale pentru Achizitia de Carti si Abonamente la Reviste pentru Bibliotecile Publice a fost stabilita prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2480/15.08.2007, act administrativ care, avand caracter individual, nu trebuie adus la cunostinta publica", se arata in comunicatul MCC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.