Au ramas trei zile de Anim’est, festivalul de animatie care nu merita ratat, mai ales ca se intimpla o data pe an.Cartea „Arthur si minimosii" a lui Luc Besson
este tradusa si in romana Incepind cu 5 octombrie, cinematografele „Elvira Popescu", Europa si Union au oferit tratament intensiv cu animatie: de scurt sau lungmetraj, romaneasca sau internationala, mai noua sau mai veche. Cea de-a doua editie a Festivalului International de Animatie Anim’est a revenit mai puternic decit cea de anul trecut, largind si mai mult competitia si punind accentul pe participarea celor din public, prin workshopurile organizate. Chiar daca programul de anul acesta aduce o multime de filme, filmulete, videoclipuri si reclame mai greu accesibile in afara concursului si, chiar daca acestea au fost proiectate la ore diferite, accesibile, se pare ca publicul nu a dat navala in salile de cinema. In cele trei zile ramase ruleaza filme care merita vazute la cinema si nu numai in fotoliu. Vineri, de exemplu, la „Elvira Popescu", de la ora 16.00, va fi „Blood Tea and Red String", o animatie din 2006, realizata aproape in intregime de regizoarea Christiane Cegavske, intr-o formula gotica pe care multi au comparat-o, ca atmosfera, cu filmele fratilor Quay sau cu ale lui David Lynch. Tot din competitia pentru lungmetraj si tot la „Elvira Popescu", dar de la ora 18.30, va rula „Lotte from Gadgetville", o coproductie Estonia-Letonia, a carei poveste este despre un sat atipic, unde locuitorii se ocupa, in cea mai mare parte a timpului, cu inventiile. In afara competitiei, la acelasi cinematograf, de la ora 20.00, se va proiecta „Azur et Asmar", un film de animatie fantasy ambientat intr-un Magreb populat de spirite, adversari periculosi, eroi si printese, dar care vorbeste, in substrat, despre practicile si credintele musulmanilor. Simbata seara, in afara Galei de inchidere, care va avea loc la „Elvira Popescu", incepind cu ora 19.00, cine e pasionat de Luc Besson sau de minimosi poate vedea filmul de animatie „Arthur si minimosii", bazat pe cartea cu acelasi nume a regizorului francez. Duminica, la ora 14.00, la cinema Europa, va fi timpul pentru „Cristobal Molon", un film spaniol cu o intriga aproape shakespeariana, cu precizarea ca personajele sint insecte, iar actiunea are loc in 1512, dupa calendarul insectelor. Incepind cu ora 20.30, la Europa vor putea fi vazute filmele cistigatoare a toate cele cinci sectiuni de concurs, in timp ce la „Elvira Popescu" toata dupa-amiaza de duminica ii va fi dedicata lui Renée Laloux, cunoscut regizor francez de animatie.

Pe linga toate acestea, mai sint citeva workshopuri, iar de la ArCuB se mai pot cumpara o multime de benzi desenate greu de gasit la Bucuresti, asa ca cel mai indicat ar fi o cura de Anim’est pentru a evita eventualele discursuri post factum despre numarul mic al evenimentelor de acest gen din Romania.