Intentia statului roman de despagubire a proprietarilor de cai bolnavi de anemie infectioasa - supranumita 'sida cailor>> - s-a transformat intr-o inselatorie de proportii, la care au fost complice si autoritatile sanitar-veterinare.

In v
Intentia statului roman de despagubire a proprietarilor de cai bolnavi de anemie infectioasa - supranumita 'sida cailor>> - s-a transformat intr-o inselatorie de proportii, la care au fost complice si autoritatile sanitar-veterinare.

In vara anului trecut, Uniunea Europeana a cerut Romaniei sacrificarea intregului efectiv de animale bolnave. In acest scop, Guvernul a alocat Ministerului Agriculturii 35 milioane de lei pentru despagubirea proprietarilor de cabaline bolnave, iar de colectarea acestora, sacrificarea lor intr-un abator din Brasov si exportul carnii in Italia si Anglia s-a ocupat o firma privata cu asociati italieni. Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis, Ioan Jeleriu, estima ca din cei 10.000 de cai infectati cu anemie, aproape 350 provin din Timis.

Pretul cailor bolnavi era de 0,25 eurocenti kilogramul.

Caii, luati cu forta din curtile oamenilor
Pana in luna octombrie a anului trecut au fost identificate animalele bolnave, apoi s-au format comisii, formate din reprezentanti ai directiilor agricole, sanitar-veterinare si ai autoritatil or locale, pentru evaluarea fiecarui animal bolnav. A urmat ridicarea cailor din gospodariile proprietarilor si acordarea despagubirilor, echivalente cu evaluarile facute. In acest sens, medicii veterinari s-au deplasat la proprietarii animalelor, insotiti de angajati ai firmei care, dupa cum li s-a spus oamenilor, urma sa asigure doar transportul cabalinelor bolnave. In realitate, caii au intrat in proprietatea firmei private, sub privirile ingaduitoare ale celor de la directiile sanitar-veterinare.

Aceasta situtie s-a intamplat si in judetul Timis, unde a operat una dintre firmele care a controlat aceasta afacere. “Proprietarii carora le-au fost luati caii au primit, in momentul predarii, o mica parte din bani, intre 10 si 20% din valoarea animalului, promitandu-li-se ca restul sumei le va fi virat intr-un cont bancar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.