Euro 2008: Romania Olanda 1-0. Victoria asigura tricolorilor in mare masura calificarea la turneul final al Campionatului European.

Romania a invins Olanda cu 1-0 si, daca petrecerea dupa acest succes istoric nu se prelungeste pina la meciul de miercuri cu Luxemburg, nationala lui Victor Piturca poate face deja rezervarile pentru turneul final al Campionatului European din 2008, gazduit de Austria si Elvetia.

Cu cele trei puncte acumulate, Romania si-a consolidat pozitia in fruntea clasamentului Grupei G, avind 23 de puncte din noua partide jucate. Olanda se afla pe locul doi, cu 20 de puncte tot din noua partide, iar Bulgaria ocupa locul trei, cu 18 puncte, restul nationalelor neintrind in calcule. Reprezentativa noastra mai are de disputat trei meciuri, cu Luxemburg (17 octombrie), cu Bulgaria (17 noiembrie) si cu Albania (21 noiembrie), sase puncte fiind mai mult decit accesibile, in conditiile in care vecinii nostri de la sud nu inregistreza nici un esec, inclusiv in partida cu Romania. "Sintem ca si calificati", a recunoscut si Piturca, sperind ca Bulgaria sa se impiedice cu Albania pentru ca si aritmetic sa fim mai repede la Euro 2008.

Singurul gol al meciului a fost marcat in minutul 71. Chivu a batut o lovitura libera de la 25 de metri lateral stinga, iar unul dintre cei mai scunzi jucatori de pe teren, Codrea, a reluat cu capul spre poarta, Stekelenburg a respins cu dificultate, iar Goian, aflat intr-o pozitie suspecta de ofsaid, a trimis din doi metri in poarta olandezilor. Imediat, Mircea Sandu si Mitica Dragomir au parasit stadionul, de emotie si din supersitistie, doar Traian Basescu a ramas in asteptarea "ploii de goluri" pe care o anticipase inaintea meciului. Tot stelistul Goian avea sa fie providential in prelungiri, cind a respins o minge din apropierea liniei portii. "Este cel mai important gol din viata mea", a declarat Goian la final, in timp ce Lupescu a recunoscut ca a tremurat "la fiecare aut", dar nu de frig. Partida s-a disputat in conditii meteo extrem de nefavorabile, vintul zburind copertina bancii de rezerva a oaspetilor, rupind un fanion si imprimind mingii traiectorii neexersate la antrenamente.

Adrian Mutu, Banel Nicolita si Paul Codrea au primit avertismente si vor lipsi la urmatorul meci al nationalei impotriva Luxemburgului, nationala care, surprinzator, a reusit ieri seara sa obtina prima victorie in actualele preliminareii, 1-0 in Belarus.

Vremea rea le-a stricat ploile bisnitarilor, care au ramas cu bilete nevindute la portile stadionului din Constanta. Cu citeva minute inainte de fluierul de start, ei le comercializau tichetele chiar si sub pretul oficial, insa nu s-au aratat doritori nici macar in rindul fortelor de politie, asa explicindu-se petele inchise in tribunele colorate aproape in totalitate in galben. Nemultumiri legate de bilete au avut si oficialii Poli Iasi, care l-au facut mincinos pe Ionut Lupescu, dupa ce directorul general al FRF spusese ca o parte din tichete au ajuns la galeria clubului moldovean. "Nu mi se pare normal sa se afirme ca suporterii nostri au primit bilete, in conditiile in care la Iasi nu a ajuns nici un bilet. Cred ca fanii nostri meritau sa primesca, contra cost, un numar de tichete la aceasta partida, dar nici unul nu a ajuns la membrii galeriei noastre" a declarat Sorin Boca, pentru site-ul oficial al clubului Poli Iasi. Nemultumirile fanilor ieseni nu sint singulare, la rindul lor, suporterii constanteni ai echipei nationale au considerat ca FRF a favorizat sponsorii sai in obtinerea biletelor de intrare la meci. Fanii au format cozi la casele de bilete ale stadionului Farul chiar si dupa ce FRF a anuntat ca biletele pentru partida Romania-Olanda au fost epuizate.

Mai multe amanunte despre victoria istorica in fata Olandei cititi in editia de luni a Cotidianului.