Jean-Maurice Agnelet, de 69 de ani, fost "cuceritor de forta" la vremea sa, a stat impasibil in boxa acuzatilor in timp ce i se citea sentinta conform careia era condamnat pentru uciderea lui Agnès Le Roux, care la acea vreme avea 29 de ani.
Motivul crimei: banii si anume o suma echivalenta astazi cu aproape patru milioane de euro.
Renée Le Roux, de 85 de ani, mama fetei ucise, care fusese manechin in tineretea sa si era patroana Palais de la Mediterraneé (unul dintre cele mai prestigioase cazinouri din Nisa) a izbucnit in lacrimi cand a auzit verdictul.
Jean-Charles Le Roux, fratele victimei, a declarat: "pentru noi nu este o victorie, insa macar putem spune cine este asasinul".
In timpul procesului, Curtea a ales sa ignore argumentele apararii, conform carora nu exista nici acum detalii despre locul, data si conditiile in care s-a petrecut crima. In loc de asta, juratii au decis - ca argument al condamnarii - ca panza de minciuni pe care Agnelet a tesut-o in jurul fostei sale iubite este o dovada suficienta ca sa-l condamne. Judecatorul l-a condamnat pe acuzat la 20 de ani de puscarie.
Jean-Maurice Agnelet Cazul - o poveste in care se impletesc pasiunea, banii si tradarea - a fascinat Riviera inca de cand Agnes a disparut cu Land Rover-ul sau, in 1977.
Cu putin timp inainte sa dispara, fata a avut o cearta cu mama ei, care refuzase sa-i dea o parte din mostenire.
Mama sa, Renée, care era prietena cu persoane sus-puse cum ar fi Renee Le, printul Rainier sau Aristotel Onassis, conducea cazinoul, afacerea familiei, de cand murise sotul ei, in anul 1967, si refuzase cu incapatanare sa vanda afacerea lui Dominique Fratoni, (patronul unui cazino rival, Le Ruhl). Insa curand, Fratoni a gasit un aliat puternic in planul sau de preluare - pe Agnes.
Fata se indragostise recent de Agnelet, fostul avocat al mamei sale, care era un afemeiat cu un gust deosebit pentru viata pe picior mare. El a fost cel care a convins-o pe Agnes, in iunie 1977, sa-si tradeze mama si sa voteze impotriva ei in cadrul adunarii actionarilor, ceea ce a dus la preluarea afacerii de catre Fratoni.
Agnès Le Roux In schimb, Fratoni i-a dat lui Agnes trei milioane de franci, pe care i-a transferat temporar intr-un cont fetei si apoi direct in contul privat al lui Agnelet.
La scurta vreme, Agnelet a parasit-o pe Agnes, iar aceasta a incercat de doua ori sa se sinucida din aceasta cauza, in final disparand fara urma.
Desi condamnat la doi ani de inchisoare, in 1985, pentru ca i-ar fi luat banii lui Agnes, Agnelet a fost achitat in procesul de crima care i se intentase, pentru ca avea un alibi solid.
Alibiul ii fusese furnizat de o alta amanta a sa, Francoise Lausseure - care i-a si devenit sotie - insa ulterior aceasta a admis ca a mintit. Mai tarziu, cazul a fost redeschis.
Anul acesta, in ianuarie, Agnelet a fost achitat din nou, din cauza probelor insuficiente, insa acum a fost condamnat. Seara trecuta avocatul apararii a declarat ca va face apel.