Parintii celor patru copii romani de etnie roma, morti in incendiul din Livorno, de la 10 august, au recunoscut ca focul a pornit de la o lumanare, pe care au lasat-o aprinsa, ceea ce exclude varianta unui act criminal. Parintii copiilor, arestati im
Parintii celor patru copii romani de etnie roma, morti in incendiul din Livorno, de la 10 august, au recunoscut ca focul a pornit de la o lumanare, pe care au lasat-o aprinsa, ceea ce exclude varianta unui act criminal. Parintii copiilor, arestati imediat dupa tragedie, in baza suspiciunilor de neglijare a minorilor si neacordare de asistenta in situatii de urgenta, au marturisit ca varianta atacului rasist a fost inventata de ei. Romanii au spus ca, in realitate, in momentul declansarii incendiului, au fugit din tabara improvizata, abandonandu-si copiii. Initial, cele doua familii de romani povestisera cum au fost atacati cu cockteiluri molotov de un grup de marocani sau albanezi, care strigau: "Va omoram pe toti!".
La inceputul acestei saptamani, ei au marturisit insa ca cei patru copii - cu varste cuprinse intre 11 si 6 ani - fusesera lasati sa doarma in baraca improvizata, alaturi de o lumanare aprinsa, nesupravegheata. Adultii au parasit tabara pentru scurt timp pentru a conduce un prieten, iar la intoarcere, vazand flacarile declansate de la lumanarea rasturnata, probabil, de sobolani, au fugit "sperand ca si copiii s-au salvat", urmand sa se intoarca pentru a-i cauta.
Eliberati conditionat
Romanii au fost gasiti de agentii de politie la doua ore dupa descoperirea cadavrelor carbonizate ale celor patru copii. Fetita cea mai mare a murit imbratisandu-si fratiorul, pentru a-l proteja de flacari. Parintii au fost eliberati conditionat, dupa ce au semnat cu Justitia italiana, potrivit Mediafax, o intelegere de recunoastere a faptei. Ei au fost condamnati la pedepse cuprinse intre un an si patru luni si un an si sase luni de inchisoare, pentru "abandonarea minorilor, urmata de decesul acestora". Procurorul Rinaldo Merani a dispus, joi, eliberarea conditionata a tatilor copiilor, dupa ce mamele lor fusesera plasate, deja, de cateva saptamani, in arest la domiciliu. Ei au precizat insa ca nu vor sa plece din Livorno si ca spera ca autoritatile sa-si respecte promisiunile facute la inmormantarea copiilor, cand s-au aratat dispuse sa depuna eforturi de integrare a celor doua familii.
Dupa cum se stie, incendiul de la Livorno fusese revendicat la scurt timp dupa producerea lui, de o grupare extremista necunoscuta pana in prezent, GAPE (Grupul armat pentru epurare etnica), care i-a amenintat pe romii din Italia cu alte atacuri similare, in cazul in care nu vor parasi cat mai curand teritoriul italian. "Le acordam un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno", avertiza gruparea, intr-o scrisoare trimisa catre doua publicatii italiene. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.