Sindicalistii BBC ameninta cu greva in cazul in care conducerea va decide saptamina viitoare concedierea a aproximativ 3.000 de angajati.

Jeremy Clarkson, liderul echipei de la
„Top Gear", va avea mai putini subordonati Societatea publica de radio si televiziune din Marea Britanie a anuntat ca va disponibiliza peste 12% dintre angajati, adica aproape 2.800 de persoane, aceasta urmind sa fie a doua mare restructurare de personal din ultimii trei ani, potrivit unor surse BBC, citate de „Financial Times". Concedierile fac parte din planul BBC de reducere a bugetului anual cu 6% in urmatorii cinci ani. Graficul disponibilizarilor va fi insa gata pe 17 octombrie, a anuntat directorul general Mark Thompson, care, incercind sa calmeze spiritele, spunea ca strategia trustului pentru urmatorii sase ani nu este „o poveste despre concedieri", ci este „strategia corecta pentru un viitor mai bun". Cuvintele sefului BBC nu i-a linistit insa pe sindicalisti, care ameninta ca „orice constringeri" vor duce la „miscari industriale". De altfel, mai multi jurnalisti cunoscuti din departamentul de stiri au protestat inca de saptamina trecuta la adresa reducerii bugetului, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Michael Lyons. Acesta refuza sa comenteze subiectul pina cind planurile de viitor nu sint finalizate.

Helen Ryan, reprezentantul Sindicatului Bectu, spune ca zvonurile despre disponibilizari circula de mult in institutie. „Conducerea BBC a spus destul de clar ca fiecare departament trebuie sa faca economii, pentru ca altfel atit departamentele de programe, cit si cele de stiri vor fi afectate", explica Helen Ryan. Departamentele de programe din Londra vor suferi cele mai mari lovituri, sustin surse BBC citate de cotidianul „The Independent". „Top Gear", „Planet Earth" si „Panorama" sint citeva dintre programele care vor fi afectate de reducerile de personal, sustin aceleasi surse. Emisiunea documentar „Planet Earth", care ruleaza din martie 2006, are un buget de 13 milioane de lire sterline, este o coproductie cu Discovery Channel, este narata de sir David Attenborough in UK si de Sigourney Weaver in Statele Unite. Cu o audienta de aproximativ 8 milioane de telespectatori pe editie, „Top Gear", productie care ruleaza si in Romania, este cel mai piratat show tv din lume. Un alt program amenintat de board-ul BBC este „The Money Programme" (satirizat de Monty Python), o emisiune de afaceri si finante difuzata de BBC2 inca din 1966.

Nici angajatii de la divizia de stiri nu vor scapa de concedieri. „Nivelul de anxietate de la Newsroom este destul de mare", a afirmat sub anonimat un senior editor, citat de „The Independent".

Societatea de televiziune publica din Marea Britanie este finantata, in principal, din taxa radio-tv, in valoare de aproximativ 195 de euro pe an, pentru fiecare televizor detinut. In ultimii ani, BBC a mai fost nevoita, in cadrul unei campanii de reduceri de personal, sa concedieze 4.000 de angajati. Compania BBC (British Broadcasting Corporation), infiintata in 1922, este una dintre societatile publice de radiodifuziune din Marea Britanie si numara 23.000 de angajati.

Urmariti fragmente video cu ultimele editii ale show-ului "Top Gear", pe www.cotidianul.ro/select