Excelenta, cum ati receptat Romania de cand sunteti ambasadorul Regatului Spaniei?
Eu am venit aici de mai multe ori inainte pentru ca eram director pentru Afaceri europene in MAE si am fost insarcinat cu negocierile cu noile state membre. Pot
Excelenta, cum ati receptat Romania de cand sunteti ambasadorul Regatului Spaniei?
Eu am venit aici de mai multe ori inainte pentru ca eram director pentru Afaceri europene in MAE si am fost insarcinat cu negocierile cu noile state membre. Pot sa spun ca am constatat o evolutie foarte puternica a societatii romanesti, cu elemente din ce in ce mai europene in cadrul administratiei publice si economiei. In ceea ce ma priveste, m-am simtit intotdeauna acasa aici in Romania. Am prieteni romani care sunt foarte apropiati si sunt foarte bucuros si foarte onorat de a fi aici.
Inca de dinaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana se spunea ca Spania ar putea sa ne ajute cel mai mult cu expertiza sa de integrare europeana. Cum ne ajuta astazi Spania cand am facut deja primii pasi?
Este adevarat, am facut deja inainte de aderare lucruri bune, in perioada Presedintiei spaniole a Uniunii Europene. Cred ca a fost cea mai fructuosa perioada pentru Romania in sensul ca s-au aprobat mai multe capitole din negocieri. Dupa intrare am avut o colaborare foarte buna din punct de vedere tehnic in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale. Experienta noastra ne-a ajutat: Spania a fost tara care a primit mai multi bani decat altii din fondurile europene si am profitat foarte mult pentru dezvoltarea economiei spaniole.
Care este astazi stadiul relatiilor diplomatice si nu numai?
Ce pot sa spun, cand avem 600.000-700.000 de romani in Spania?! Eu am o vorba: cred ca romanii au ales cu piciorul care sunt tarile lor preferate din Europa; au ales Spania, au ales Italia, iar noi suntem foarte multumiti pentru aceasta alegere. Nu avem probleme in Spania; imensa majoritate a romanilor care sunt in Spania sunt foarte muncitori si foarte bine primiti. In acest sens relatiile trebuie sa fie foarte puternice pentru ca avem o administratie publica, avem o responsabilitate, avem o relatie politica foarte buna si acum avem ceva care nu exista inainte: avem o relatie economica foate importanta. Investitorii spanioli sunt din ce in ce mai prezenti aici, exista peste 2500 de societati cu capital spaniol. Un alt lucru foarte concret si important: in curand se va deschide prima banca spaniola in Romania, care are si o Fundatie preocupata foarte mult de cultura.
Stiu ca sunteti un admirator al culturii. Cum ati receptat valorile romanesti si cum v-ati acomodat? Este o cultura similara, dar totusi diferita. Ce ati gasit special aici?
Cultura Romaniei este foarte sofisticata. Am descoperit scriitori romani extraordinari si am fost impresionat de nivelul intelectual al romanilor pe care i-am cunoscut. Romania are o mare putere: a cuvantului. Cred ca aveti o mare putere a verbului; capacitatea romanilor de a vorbi si de a scrie bine este minunata si bineinteles un aspect foarte important tine de nivelul muzical roman, nu vorbesc neaparat despre Festivalul Enescu, dar vorbesc despre viata muzicala normala din Romania. Cred ca aveti multe talente si personalitati; Mariana Nicolescu, de exemplu, este de o valoare mondiala exceptionala. Apoi, sculptura si pictura. Nu putem vorbi despre Romania fara sa vorbim de Brancusi, parintele artei moderne.
Romania este o exportatoare de forta de munca, in special in Spania, drept urmare s-a creat o nevoie pe piata interna. Presedintele Basescu a propus recent sa se faciliteze recunoasterea cetateniei romane pentru romanii din Republica Moldova, tocmai pentru a suplini si aceasta lipsa de forta de munca. Cum apreciati aceast aspect? Credeti ca Uniunea Europeana ar putea cumva percepe in mod negativ faptul ca intra in sanul Uniunii Europene o populatie compacta, intr-un numar mare de cetateni, e vorba de peste un milion de cereri...
Ce pot sa spun? Este vorba de o dezvoltare economica fireasca. Si cetatenii din Moldova pot sa vina in Spania. Dar si Romania va atrage din ce in ce mai mult. In al doilea rand, cred ca aveti dreptul de a va stabili propriile legi. Este o responsabilitate nationala si Uniunea nu are de ce sa intervina. Cu totii avem deja propriile reglementari diferite. Marea Britanie si Spania au de exemplu o relatie foarte puternica cu fostele colonii, iar cetatenii din aceste state sunt tratati preferential. De exemplu, pentru cei care solicita cetatenie spaniola si provin din Argentina sau din Mexico, le este mult mai usor sa o obtina. Avem de asemenea legea dublei cetatenii. Sunt principii pe care voi le stabiliti.
Credeti ca Republica Moldova ar putea sa se incadreze in pachetul de aderare impreuna cu Balcanii de Vest, in vederea unei integrari mai rapide in Uniune, dupa cum militeaza diplomatia noastra?
Aici cred ca trebuie sa fim prudenti. Bineinteles ca Moldova are un destin european, trebuie sa revina in familia noastra europeana. Dar cred ca evolutia trebuie sa fie mai clara din partea Moldovei, in sensul ca este pe drumul cel bun, a facut lucruri pozitive, dar asteptam mai mult. Eu sunt un diplomat de afaceri europene si in discutii europene ce este cel mai important este sa se respecte regulile. Nu conteaza daca este sau nu in grupul Balcanilor, ci ca Moldova sa faca tot ce trebuie pentru a se pune in situatia de a fi cu adevarat in acest grup. Evolutia istorica din ultima vreme din aceasta zona a fost, in mod general, una pozitiva. Cred ca Romania are un avantaj enorm, timpul este in favoarea sa si se afla intr-un loc potrivit. Poate folosi cu rabdare pozitia pe care o are, pentru un viitor mai bun al intregii regiuni. Sunteti membru cu drepturi depline in cel mai dezvoltat club din lume. Aveti un viitor bun cu vecinii, si cu prietenii si cu neprietenii, sunteti intr-o pozitie foarte buna, dar toate trebuie sa aiba un ritm.
As vrea sa mentionez totusi o problema pe care o avem impreuna. Se spune ca acordarea independentei Kosovo va duce la un precedent si in ceea ce priveste Transnistria dar poate si Tara Bascilor, in ceea ce va priveste, in sensul ca va antrena extremismul celor care sustin diferite forme de autonomie.
Cred ca este putin exagerat. Noi avem o tara care este singura tara din Europa care arata la fel de 500 de ani. Eu nu sunt foarte ingrijorat de acest lucru. In ceea ce priveste Kosovo, Kosovo este o problema mare. Stiu care este pozitia Romaniei si noi respectam mult ce se spune despre Kosovo in Romania pentru ca sunteti experti, sunteti vecini, sunteti cei care cunosc zona mai bine, si respectam acest lucru mult. Diplomatia spaniola, care conduce acum OSCE, diplomatii de la Bruxelles, aud si asculta foarte bine ce spun specialistii din Romania. Cred ca este o situatie foarte complicata si toata lumea stie despre ce vorbim. Nu cred sau nu sunt in mod personal de acord ca precedent este cel mai potrivit cuvant pentru a descrie o situatie ca cea din Kosovo. Sigur, cunosc amenintarile de reciprocitate in ce priveste Transnistria. Dar Uniunea Europeana cred ca a luat in serios problema Kosovo si speram in dialogul cu toate partile implicate, impreuna cu prietenii nostri americani si rusi. Uniunea Europeana este un proiect din care nu trebuie sa lipseasca armonia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.