Spionii britanici recruteaza agenti rusi prin mita si santaj si utilizeaza aparatura demna de James Bond, sustine seful serviciilor secrete ruse, Nikolai Patrusev, un apropiat al lui Putin.Patrusev sustine ca a
descoperit toate metodele
spionilor britanici Nikolai Patrusev, seful serviciului de informatii rus FSB (fostul KGB), a acuzat serviciul britanic de informatii externe, MI6, ca incearca sa destabilizeze Rusia. Spionii straini, in general, ar incerca sa slabeasca Rusia inaintea alegerilor parlamentare si a celor prezidentiale, de anul viitor, a spus Patrusev intr-un interviu pentru popularul cotidian „Argumenti i Fakti". Marea Britanie este insa principalul actor in aceasta campanie, conform parerii sefului FSB. MI6 recruteaza spioni in Rusia, dar si incearca sa se amestece in treburile interne ale Moscovei, a declarat Patrusev, care este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin. „MI6 nu numai ca aduna informatii din toate zonele, ci si incearca sa influenteze situatia politica interna din tara noastra", a spus seful FSB. „Politicienii care gindesc in logica Razboiului Rece au inca o influenta majora in citeva tari occidentale", a continuat Patrusev.

Spionilor din Rusia MI6 le furnizeaza tot felul de gadgeturi demne de James Bond, cum ar fi un dispozitiv de comunicare ascuns intr-un incarcator de laptop, dar si software sofisticat, ce le permite acestora sa nu lase urme pe hardurile calculatoarelor utilizate, sustine oficialul rus.

„Dosarul nostru privind activitatile serviciilor de informatii britanice este urias. Le cunoastem punctele tari si slabiciunile", s-a laudat rusul. „Metodele lor de recrutare sint banii, mita, santajul si acordarea imunitatii fata de inculpare", sustine Patrusev. „Englezii au incercat sa recruteze persoane care au comis infractiuni si se ascund de justitia rusa", a mai spus oficialul, referindu-se inclusiv la disidentul Boris Berezovski. Atacul sau la adresa serviciului britanic de informatii se inscrie in atmosfera inghetata dintre cele doua tari, declansata de uciderea lui Litvinenko. Rusia a refuzat sa il expulzeze pe principalul suspect al politiei birtanice, Andrei Lugovoi, fost ofiter FSB.

Directorul FSB s-a referit in interviu si la scandalul „pietrei" din Piata Rosie, despre care serviciul rus sustine ca era de fapt un dispozitiv de transmisie instalat de britanici. Patru agenti britanici au fost filmati linga acest „bolovan" artificial.

Putin trage UE de urechi Vladimir Putin a reprosat Uniunii Europene ca ignora tentativele de glorificare a nazismului din Estonia si Letonia. Adresindu-se unor membri ai Congresului Mondial al Evreilor aflati la Kremlin, Putin s-a declarat socat de parada Waffen SS, care a avut loc in Letonia in martie, urmind sa fie organizata anual. „Activitatile autoritatilor letone si estone incurajeaza clar glorificarea nazistilor si a complicilor lor. Dar aceste lucruri ramin neobservate de Uniunea Europeana", a spus Putin.

Osama bin London, judecat in Marea Britanie. Detalii pe www.cotidianul.ro/select