Plenul Parlamentului European a adoptat ieri raportul privind reformarea legislativului comunitar, raport alcatuit de eurodeputatul roman Adrian Severin in colaborare cu eurodeputatul francez Alain Lamassoure.
Raportul a fost adoptat cu 378 de
Plenul Parlamentului European a adoptat ieri raportul privind reformarea legislativului comunitar, raport alcatuit de eurodeputatul roman Adrian Severin in colaborare cu eurodeputatul francez Alain Lamassoure.
Raportul a fost adoptat cu 378 de voturi "pentru" si 154 de voturi "impotriva", iar un numar de 109 eurodeputati s-au abtinut de la vot. Raportul va fi transmis in continuare Conferintei interguvernamentale, iar adoptarea sa, joi, in PE va constitui un imbold pentru ca CIG sa adopte si celelalte reforme institutionale. Adrian Severin a explicat ca insisi cetatenii romani vor beneficia, alaturi de ceilalti europeni, de aceasta reforma. El a precizat ca tarile mici vor fi mai bine reprezentate si vor putea sa-si promoveze mai bine anumite proiecte. "Daca Parlamentul European functioneaza mai bine, daca europarlamentarii vor putea negocia mai rezonabil, fiecare cetatean european va trai mai bine", a spus Severin.
Europarlamentarul PSE Adrian Severin a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca adoptarea de catre Parlamentul European a acestui raport este un eveniment important. "Mi se pare important faptul ca raportul a fost adoptat cu o majoritate semnificativa dupa ani de incercari in care rapoarte similare, la nivel guvernamental sau parlamentar, au fost respinse", a spus Severin.
El a apreciat ca adoptarea raportului transmite un mesaj important intr-o perioada de reforma. "Este mesajul ca institutiile europene pot sa functioneze in pofida unor egoisme si miopii nationale" care s-au manifestat si de aceasta data, a spus el.
Europarlamentarul PSD a mai spus ca, in cazul in care va fi dusa pana la capat, reforma va evita formarea unor grupuri de state puternice care sa adopte decizii in propriul interes si va evita formarea unor grupuri abuzive pentru stabilirea anumitor politici. Reforma va permite de asemenea admiterea de noi membri fara largirea ineficienta a Parlamentului European, va conferi un plus de legitimitate Legislativului si va asigura reprezentativitate sporita cetatenilor, a adaugat Severin, precizand ca din acest punct de vedere "este o zi cu mare reusita".
Adrian Severin a spus ca raportul va fi transmis in continuare Conferintei interguvernamentale, iar adoptarea sa in PE va constitui un imbold pentru ca CIG sa adopte si celelalte reforme institutionale.
El a adaugat ca Romania isi va pastra numarul de locuri din Parlamentul European stabilit in baza Tratatului de aderare, chiar daca numarul populatiei a scazut comparativ cu data semnarii Tratatului. In acest context, el a tinut sa traga un semnal de alarma asupra necesitatii ca autoritatile romane sa aiba "o politica demografica inteleapta". Severin a mentionat astfel natalitatea, educatia, integrarea imigrantilor cu pastrarea fondului de traditie si cultura romaneasca, atragerea de cetateni UE si, in primul rand, gasirea unor solutii pentru readucerea in tara a emigrantilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.