Parlamentul Uniunii Europene este obligat sa se alinieze efortului de reformare a institutiilor comunitare. Eurodeputatii au decis la Bruxelles reducerea numarului de mandate la 750, de la urmatoarele alegeri. Potrivit Raportului Severin- Lamassoure, Romånia va pierde doua locuri.

Plenul Parlamentului European a aprobat, ieri, noua formula de distribuire a mandatelor nationale din 2009, conform propunerii din raportul Severin-Lamassoure. Textul a fost aprobat cu 378 de voturi pentru, 154 contra si 109 abtineri.

Incepand din legislatura 2009-2014, 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, vor avea mai putini membri in PE. Aceste schimbari sunt necesare in contextul procesului de reforma institutionala al UE. Redistribuirea mandatelor in PE este una dintre ultimele dificultati intampinate la finalizarea noului Tratat european, care trebuie sa inlocuiasca proiectul Constitutiei UE. Propunerea votata ieri va trebui validata de liderii celor 27 de state, care se vor intalni in Portugalia, pe 18-19 octombrie.

Potrivit noii imparteli, Romania va beneficia de 33 de locuri, fata de 35 in actuala legislatura. Legislativul comunitar numara in prezent 785 de deputati, insa viitorul Tratat prevede un plafon de 750, respectiv minimum 6 si maximum 96 pentru fiecare tara. Conform textului, Germania ar urma sa piarda trei eurodeputati, de la 99 la 96. Dintre tarile mari, Spania este singura care nu va pierde deputati. Franta va ajunge de la 78 la 74, Marea Britanie, de la 78 la 73, Italia, de la 78 la 72, iar Polonia, de la 54 la 51. Alte cinci tari nu pierd, de asemenea, nici un parlamentar - Bulgaria, Letonia, Estonia, Ciprul si Luxemburg - in timp ce patru obtin cate unul in plus - Austria, Slovenia, Suedia si Malta.