Bilant favorabil batavilor: sase victorii si trei rezultate de egalitate

Echipele Romaniei si Olandei s-au intalnit prima oara in 1924, cu prilejul JO de la Paris, cand batavii au castigat cu 6-0. Seria meciurilor directe s-a reluat dupa 4
Bilant favorabil batavilor: sase victorii si trei rezultate de egalitate

Echipele Romaniei si Olandei s-au intalnit prima oara in 1924, cu prilejul JO de la Paris, cand batavii au castigat cu 6-0. Seria meciurilor directe s-a reluat dupa 44 de ani, cu un amical disputat la Bucuresti, in 1968, cand Dinu, Lita Dumitru si Dumitrache obtineau o remiza alba in fata celebrilor Van Beveren, Rensenbrink, Van Hanegem sau Jansen. Doi ani mai tarziu, Rica Raducanu, Lucescu, Radu Nunweiller, Dobrin si ceilalti jucatori din "Generatia Guadalajara" pierdeau cu 2-0 la Amsterdam, ambele goluri fiind semnate de Cruyff. Al treilea amical la rand s-a disputat la 5 iunie 1974 si s-a incheiat nedecis, 0-0. Dupa doar o luna, Krol, Keizer, gemenii Van de Kerkhof si inegalabilul Cruyff, deveniti "Portocala Mecanica" sub bagheta lui Riinus Michels, disputau finala Campionatului Mondial din Germania, pierduta cu 2-1 in fata "Panzerelor" Muller si Breitner. Coincidenta face ca urmatorul meci sa aiba loc tot inaintea unui turneu final, de data aceasta de Campionat European, care a avut loc, ca si cel din 1974, in Germania. La 1 iunie 1988, Olanda ne-a invins cu 2-0 la Rotterdam, dar romanii le-au purtat noroc "portocalelor", care aveau sa cucereasca apoi titlul continental. Tot pe pamant olandez s-a disputat si meciul din 27 mai 2000, pierdut de tricolori cu 2-1. Gazdele au condus cu 2-0, scor la care Viorel Moldovan a inscris singurul gol romanesc in intalnirile cu Olanda.


Daca meciurile disputate intre 1968 si 2000 au avut caracter amical, urmatoarele trei au fost oficiale. Cele doua echipe au facut parte din aceeasi grupa in preliminariile pentru World Cup 2006, olandezii obtinand victorii cu 2-0 atat la Bucuresti, cat si la Rotterdam. "Portocala mecanica" a castigat grupa si a mers la turneul final din Germania, iar Romania a ocupat locul 3 si a ramas acasa. Ultimul meci s-a disputat anul acesta, la Rotterdam, in campania de calificare EURO 2008, si s-a incheiat 0-0.



27.05.1924, Paris


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.