Mai mult de jumatate din rujuri contin plumb, iar unele produse ale unor marci celebre, precum Cover Girl, L'Oreal si Christian Dior contin mai mult plumb decat altele, potrivit unui studiu realizat de un grup american pentru protejar
Mai mult de jumatate din rujuri contin plumb, iar unele produse ale unor marci celebre, precum Cover Girl, L'Oreal si Christian Dior contin mai mult plumb decat altele, potrivit unui studiu realizat de un grup american pentru protejarea drepturilor consumatorilor, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Studiul realizat de Bodycote Testing Group in Santa Fe Spring, California, pentru Campaign for Safe Cosmetics, a scos la iveala faptul ca 61% dintre cele 33 de marci de rujuri testate contin plumb la un nivel de 0,03-0,65 unitati pe milion. Rujul, ca si acadelele, este ingerat. Campaign for Safe Cosmetics, o coalitie de grupuri pentru protejarea mediului, a sanatatii publice si a femeilor, spune ca US Food and Drug Administration (FDA) nu a stabilit o limita a nivelului de plumb din compozitia rujurilor. O treime dintre rujurile testate contin un nivel de plumb care depaseste limita stabilita de GDA pentru acadele, de 0,1 unitati pe milion. Acest standard a fost stabilit pentru protejarea sanatatii copiilor. 39% dintre rujuri nu au prezentat niveluri perceptibile de plumb, potrivit aceluiasi studiu. "Este imperios necesar ca producatorii sa modifice formula produsului", a declarat Stacy Malkan, cofondator al coalitiei. "Fabricarea rujurilor fara plumb in compozitie este posibila si toate companiile ar trebui sa faca acest lucru", a adaugat aceasta. Odata ajuns in organism, plumbul poate provoca tulburari de comportament, limbaj si invatare, precum scaderea performantelor scolare sau cresterea agresivitatii. Femeile insarcinate si copiii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la plumb, metal care este asociat cu aparitia infertilitatii si avorturilor spontane. "Plumbul se formeaza in organism cu timpul, iar rujurile care contin plumb, aplicate de cateva ori in fiecare zi, pot contribui la cresterea nivelului de expunere. Ultimele studii asupra acestui subiect au scos la iveala faptul ca nu exista un nivel sigur de expunere la plumb", a spus profesorul Mark Mitchell, presedinte al Connecticut Coalition for Environmental Justice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.