Carnati, vitel, purcelus, palincuta buna ­ iata lista-meniu servita unui ministru de un ciorditor cu experienta in mersul treburilor. Masina coruptiei in Romania functioneaza pe baza de combustibili neevoluati, primitivi. Felul in care Mur
Carnati, vitel, purcelus, palincuta buna ­ iata lista-meniu servita unui ministru de un ciorditor cu experienta in mersul treburilor. Masina coruptiei in Romania functioneaza pe baza de combustibili neevoluati, primitivi. Felul in care Muresan - fost ministru ­ cara cot la cot cu Ciorba sa-i umple frigiderul ministrului Remes ne-a intors in urma cu 20 de ani. In ultimii ani ai regimului Ceausescu, prietenia si coruptia se bazau de la cateva gaini si o damigeana cu vin. Plocoanele porneau pe scara ierarhica, dar nu depaseau nivelul alimentelor de baza. O sticla Johny Umblaretul si un cartus de Kent erau o spaga de mare lux, intrai cu ea in sferele inalte ale puterii.


Probele care i-au rupt gatul lui Remes nu aveau acest rafinament. Consumate, ele sunt prin ele insele periculoase - colesterol-dinamita, asa incat ministrul demisionar poate sa multumeasca procurorilor ca l-au avertizat in prime-time spre ce regim alimentar nesanatos il impingeau asa-zisul prieten Ghita si turnatorul provocator Ciorba. Doar dusmanii politici puteau sa-i aplice un asemenea retetar, bazat pe fleici si alcool cu margelute. Cu siguranta ca, o data cu demisia lui Remes, determinata de scene scrise de Ilf si Petrov, coruptia din Romania a fost plasata ca nivel pe ultimul loc din Uniunea Europeana. Nu ne va suspecta nimeni ca licitatiile publice sunt trucate pe bani multi, ca sunt puse in aplicare metode sofisticate de dijmuire a banului public. La noi nu exista, slava Domnului, o mafie a gulerelor albe. La noi se lucreaza franc, cu frapiera si ciozvarta de carne. Banii nu i-a vazut nimeni, sunt doar banuiti, dar au si ei, cred, acelasi drum primitiv. Episodul "caderea lui Remes" arata ca nu mai putem iesi in lume cu asemenea corupti care ne fac de rusine pentru doi lei. In aceste conditii, marile institutii anticoruptie sunt un mare bluf, intrucat sutele de procurori si ofiteri scoliti afara se lupta de fapt cu gainari oligofreni. Vedem, pe de alta parte, cat de blatuiti au fost procurorii ani in sir de n-au putut sa faca dosare beton unor asemenea ageamii. Sunt sigur ca Muresan si Remes nu s-au prostit peste noapte: ei au halit din mana lua€™ alde Ciorba si acum zece ani, cand erau colegi de cabinet cu Basescu Traian. Lucrau si atunci tot in acelasi regim alimentar. Nu-mi iese din cap ca, la sfarsitul anilor a€™90, Remes era responsabilul Romaniei in relatia cu FMI, iar Basescu Traian in relatia cu Banca Mondiala. Ce vremuri, ce salamuri, ce turt!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.