Dintre cele 50 de domenii de practica stabilite prin lege, doar doua sunt recunoscute in tarile Uniunii Europene.

Medicii de familie din Romania contesta decizia parlamentarilor de a oferi medicinei complementare un statut similar celui a
Dintre cele 50 de domenii de practica stabilite prin lege, doar doua sunt recunoscute in tarile Uniunii Europene.

Medicii de familie din Romania contesta decizia parlamentarilor de a oferi medicinei complementare un statut similar celui al medicinei traditionale. Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Societatea Medicilor de Familie din Romania contesta legea privind medicina complementara. „Este o lege pe care noi o consideram prea larga in ceea ce priveste serviciile acordate de catre persoane care nu au cunostinte medicale temeinice. Nu exista pe lista acestor practici, in afara de acupunctura si homeopatie, terapii care sa dea rezultate bazate pe dovezi. De asemenea, lista cuprinde foarte multe activitati paramedicale care nu trebuie sa se regaseasca intr-o lege“, ne-a declarat presedintele Societatii Medicilor de Familie din Romania, dr.George Haber.

Medicina alternativa, practicata de oricine
In timp ce unui medic, pentru a obtine dreptul la libera practica, i se cer minimum noua ani de studii (sase ani de facultate si minimum trei ani de rezidentiat), medicina complementara poate fi practicata de oricine dupa un stagiu de cateva luni. Practicienii de medicina alternativa pot obtine un atestat dupa o pregatire de scurta durata, primind apoi autorizatia de libera practica. Acestia isi vor putea deschide centre de ingrijire de sanatate, singura conditie fiind aceea ca in centru sa figureze ca angajat un medic sau un asistent medical. La momentul initierii proiectului de lege, presedintelui Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, prof. dr. Mircea Ifrim, a precizat ca actul normativ este o lege impotriva escrocilor. In fapt, legea permite oricui sa devina practicant al medicinei alternative, cu patalama de la Ministerul Sanatatii. „Nu se cunosc efectele secundare pentru multe dintre aceste practici si, in consecinta, exista mari riscuri. Nu avem dovezi ca acestea functioneaza. Ele pot agrava in multe situatii starea de sanatate, aducand prejudicii persoanelor care recurg la astfel de masuri nestiintifice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.