ALARMA - Intoxicati cu ciuperci Cinci persoane din Salaj, prin­tre care doi copii, au fost duse miercuri si joi la Spitalul Judetean din Zalau cu afectiuni cauzate de consumul de ciuperci. Codruta Pus­cas, purtatorul de cuvant al spitalului a declarat ca starea pa­cien­tilor a fost stabilizata si ca daca evolutia lor se va mentine asa acestia vor fi externati zilele ur­ma­toare. Intrucat numarul persoanelor intoxicate cu ciuperci este din ce in ce mai ridicat, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Sa­laj, Ioan Bujita, a atras atentia po­pu­latiei sa se limiteze la consumul ciupercilor comercializate in magazine si sa evite achizitionarea acestora din pietele agroalimentare.   STUDIO - Risc de cancer scazut O dieta saraca in grasimi reduce riscul de producere a cancerului de ovare la femeile aflate in apropierea menopauzei, potrivit unui studiu realizat de organizatia americana "Womena€™s Health Initiative (WHI)". Cercetarea a durat patru ani, pe femei care au scazut in mod constant cantitatea de gra­simi consumate. Medicii au constatat ca riscul acestora de a face cancer la ovare a scazut cu 40% fata de femeile care consuma gra­simi in mod regulat. Rezultatele sunt valoroase si pentru ca se ara­ta legatura dintre hrana si cancer.  REZULTATE - Taxa pe toxicitate scade obezitatea Conform unui studiu efectuat in SUA, cresterea preturilor la pro­dusele alimentare nocive de­termina scaderea vanzarii acestora, avand astfel rezultate pozitive in lupta impotriva cres­terii obezitatii. Preturile au crescut ca urmare a introducerii ta­xei pe to­xicitate, desi producatorii o con­siderau un esec. Acum cateva luni, academicienii brita­nici sus­ti­neau ca o astfel de taxa va preveni anual mai mult de 3.000  de d­e­ce­se cauzate de afectiuni cardiovasculare.   RISCURI  - Sucul duce la sindrom metabolic Mai mult de o sticla de suc pe zi duce la riscul de sindrom metabo­lic, arata un studiu publicat in Jour­nal of the American Heart Association. Cercetatorii au aratat ca nu exista nici o legatura intre bauturile cu zahar sau cele cu in­dulcitori artificiali. Reprezentantii industrei de profil au contestat rezultatele, spunand ca s-au facut intr-un mod foarte simplist. Stu­diul s-a facut pe 6.039 de persoane cu varsta me­die de 52 de ani, care nu sufereau de sindrom metabolic inainte de acesta.