Locurile in care se manipuleaza alimente si se fumeaza ar trebui sa fie ventilate corespunzator, avertizeaza pneumologii. Fumul de tigara contine particule solide - alchitran, cadmiu, nichel, fenoli si substante radioactive, toate periculoase pentru sanatate. Cumularea acestor particule altereaza unele caracteristici ale alimentelor, iar contactul acestora cu unele substante utilizate in pregatirea produselor alimentare creste riscul de toxicitate, dubland riscul pe care il reprezinta fumul de tigara pentru sanatate. Sunt conlcluziile unui studiu realizat de Societatea Spaniola de Pneumologie si Chirurgie Toracica (SEPAR). “Atat cei care manipuleaza alimente, cat si cei care le consuma, ar trebui sa evite fumatul in timpul mesei sau prepararii mancarii”, avertizeaza Juan Antonio Riesco, coordonatorul Departamentului de Tabachism din cadrul SEPAR, care a adaugat ca in cazul localurilor in care se fumeaza, este obligatoriu sa se asigure o ventilatie adecvata pentru ca fumul toxic de tigara sa nu intre in contact cu alimentele. Specialistii mai avertizeaza ca particulele toxice se gasesc in mai mare masura in fumul care iese din tigara sau pe car e il dau afara fumatorii, decat in cel pe care acestia il inhaleaza. De aceea, SEPAR ne recomanda sa ne ferim de incaperile in care se fumeaza si sa alegem ambiante sanatoase.


Vene artificiale, obtinute din piele umana