In cel de-al doilea trimestru al anului, imobiliarul european a cunoscut o crestere puternica, valoarea investitiilor in achizitii ridicandu-se la circa 53,5 miliarde de euro. Conform celui mai recent raport al departamentului international de cercet
In cel de-al doilea trimestru al anului, imobiliarul european a cunoscut o crestere puternica, valoarea investitiilor in achizitii ridicandu-se la circa 53,5 miliarde de euro. Conform celui mai recent raport al departamentului international de cercetare al DTZ Echinox, aceasta valoare indica o crestere de 10% fata de primul trimestru al anului si una de aproape 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Un trend notabil la nivel european este reprezentat de cresterea ponderii investitiilor transnationale, acestea reprezentand in T2 50% din piata. Dintre investitorii internationali, britanicii, americanii si germanii au fost printre cei mai activi, acestia detinand 60% din piata tranzactiilor transnationale, pondere ce se ridica la valoarea de 17 miliarde euro.La investitii pe retail, britanicii fac legeaLa nivelul pietei imobiliare a continentului, o dezvoltare deosebita a fost inregistrata de retail - volumul tranzactiilor pe acest segment se ridica, conform datelor DTZ, la 11 miliarde de euro in T2 2007 si la 19,2 miliarde de euro in prima jumatate a anului.
In ceea ce priveste cei mai activi investitori, britanicii au continuat sa joace rolul principal pe scena europeana, cu tranzactii in valoare de 4,2 miliarde de euro in al doilea trimestru. Aceasta suprematie s-a mentinut, arata specialistii DTZ, "in ciuda faptului ca activitatea investitionala britanica pe retail s-a inscris in ultimul an pe un trend descendent, in timp ce piata germana, cea franceza, italiana si suedeza au inregistrat toate o intensificare a activitatii". In Marea Britanie, conditiile sunt destul de provocatoare pentru toti retailerii, sunt de parere specialistii DTZ. In acest context, se arata in studiul citat, chiriile pentru spatii de calitatea I vor creste. Cu toate acestea insa, centrele comerciale mai vechi nu vor inregistra aceeasi crestere a chiriilor.Cele mai multe tranzactii pe retail au loc in GermaniaLa capitolul randamente pe piata de retail, de remarcat este tendinta de comprimare a ratelor de capitalizare la nivelul intregii Europe. In Germania, de exemplu, randamentele la proprietatile de retail de calitatea I se situeaza la ora actuala sub nivelul de 5% in multe regiuni - trend vizibil nu numai in marile orase ale tarii, ci chiar si in cele secundare. Cea mai mare parte a tranzactiilor cu proprietati de retail din Europa continentala au loc in Germania, fiind determinate in general de investitiile puternice din afara tarii. Cu toate acestea, exista si semne ale unui interes crescut din partea investitorilor locali. Dintre fondurile de investitii lansate recent care au luat in vizor retailul german face parte si divizia europeana de investitii a DEGI.Franta, una dintre cele mai scumpe piete din EuropaDintre toate pietele europene, Franta este una dintre cele mai scumpe, in contextul in care in ultima perioada nu au avut loc foarte multe tranzactii cu centre comerciale. O tranzactie pe care toata lumea o asteapta este vanzarea centrului comercial Grand Littoral, ce va ridica randamentele franceze pe retail la un nivel de aproape 4%. In Spania, pe de alta parte, trendul de crestere a chiriilor pe retail da semne ca va incetini odata cu suplimentarea ofertei existente pe piata in 2008.Competitie acerba intre investitori in Rusia si Europa de NordIn Europa Centrala si de Est, cresterea mai lenta a Produsului Intern Brut, consumul mai scazut si numeroasele proiecte aflate in constructie indica faptul ca nivelul actual al chiriilor urmeaza sa scada. Rusia calca pe urmele occidentalilor la capitolul constructie de centre comerciale, in contextul in care jucatori internationali, precum Immoeast sau Rodamco, si-au facut intrarea pe piata. In ciuda dezvoltarii puternice din ultimii ani insa, Rusia este inca o piata subdezvoltata din punctul de vedere al ofertei, existand o concurenta acerba la capitolul investitii.
Piata nordica de retail continua sa fie extrem de activa, un numar destul de mare de investitori fiind activi in regiune, dintre care de mentionat ar fi Boultbee, ING, Axa, Rodamco si Henderson.
In mai, investitorul britanic Boultbee Land a cumparat portofoliul CentrumKompaniet, compus din 10 centre comerciale in Stockholm, intr-o tranzactie de 1,3 miliarde de euro. In Finlanda, fondul de investitii britanic Doughty Hanson a cumparat centrul comercial Iso Omen, cu aproximativ 330 milioane de euro, aceasta fiind una dintre cele mai bune tranzactii unice din regiune.
Per ansamblu, noteaza specialistii DTZ, impactul noilor proiecte de centre comerciale asupra pietei de capital este dificil de evaluat, insa un efect imediat ar fi reprezentat de o incetinire a activitatii investitionale.
Chiar si pe termen lung, in mod fundamental, apetitul investitorilor pentru achizitiile pe retail va ramane totusi ridicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.