Mai multi angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) trag
sforile pentru falimentarea Casei de Ajutor Reciproc Speranta, incercand astfel sa nu inapoieze imprumuturi de miliarde de lei vechi. ZIUA a dezvaluit in urma
cu cateva luni, in articolul "Coruptie cu epoleti", faptul ca 18 angajati si fosti angajati ai Ministerului au pus la cale o retea de crima organizata, in scopul escrocarii membrilor Casei de Ajutor Reciproc (CAR) "Speranta". In urma reclamatiilor, doi dintre acestia si-au achitat datoriile. Ceilalti insa, au asteptat o solutie miraculoasa, ca sa nu restituie vreun leu asociatiei, astfel prejudiciind grav interesele membrilor CAR "Speranta". Iar solutia a venit de unde CAR-istii cinstiti se asteptau mai putin.
Sucursala pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar (SAIFI) din cadrul Regiei Autonome Administratia Protocolului de Stat (RA APPS) a chemat in judecata CAR "Speranta", dupa ce mai multi angajati ai Ministerului de Interne au tras sforile in acest sens. Casei de ajutor i s-a imputat un debit neachitat compus din 1.564,34 RON chirie partiala pentru perioada 06 - 07.2005 si 18,81 RON daune calculate pentru perioada 05 - 08. 2005. De asemenea, s-a cerut si evacuarea CAR Speranta din spatiul detinut in imobilul din str. Piata Walter Maracineanu nr. 1-3, camerele 335 si 345, stiindu-se ca astfel casa de ajutor nu va putea functiona. Iar daca nu poate functiona, nici politistii si jandarmii datornici, care s-au infruptat din patrimoniul acesteia, nu vor mai da banii imprumutati inapoi. Culmea ironiei, Justitia a hotarat obligarea paratei la plata a 3500,45 RON si evacuarea din sediul ocupat. Altfel spus, in vreme ce inalti demnitari ocupa abuziv numeroase imobile de lux din Capitala si din tara, sucursala RA APPS se da de ceasul mortii pentru a evacua din doua camere nenorocite o casa de ajutor reciproc, nonprofit si fara scop lucrativ. Pe care, de fapt, le ocupa legal si gratuit in baza unei hotarari de guvern, dupa cum vom demonstra mai incolo.
Bani pentru ofiteri in schimbul protectiei
Totul a pornit de la datoriile pe care ofiterii MIRA n-au vrut sa le achite, asa cum s-au angajat sub semnatura, atunci cand s-au imprumutat de la CAR "Speranta". La data de 9.04.1997, cu ocazia unei reorganizari, contabila Vasilica Toma a capatat puteri discretionare, devenind singura persoana din asociatie care lua toate hotararile. De atunci si pana in octombrie 2001, cand a fost arestata pentru inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, uz de fals si gestiune frauduloasa, Toma a taiat si a spanzurat de capul ei.
Contabila a transformat asociatia intr-un fel de asociatie de tip Caritas, fiind prima care s-a infruptat din banii membrilor CAR. Pentru a avea protectie, femeia a imprumutat cu sume mari de bani diversi ofiteri din cadrul Ministerului de Interne, mai mult sau mai putin importanti.
Trocul a functionat perfect. Acestia au incasat banii, iar contabila este bine merci in libertate, dosarul ei nefiind finalizat nici la aceasta ora.
Dedesubturile unui litigiu absurd
Actiunea in instanta impotriva CAR Speranta s-ar putea insa sa nu aiba in final sorti de izbanda. Casa de Ajutor Reciproc a achitat o vreme o chirie modica pentru cele doua camere in care isi are sediul, si unele utilitati. Dar cand platile s-au dublat peste noapte, noua conducere a asociatiei a constatat cu stupoare ca, Contractul de locatiune si prestari servicii incheiat intre RA APPS si "Speranta" e nul de drept, deoarece din partea asociatiei este semnat indescifrabil de un director misterios (functie inexistenta in cadrul CAR) si fara a exista vreo stampila a casei pe respectivul document. Pe de alta parte, HG nr. 192/1995 privind organizarea si functionarea RA APPS stipuleaza ca spatiile si imobilele aflate in administrarea statului necesare pentru sedii de ministere, autoritati si institutii publice, partide politice, fundatii, asociatii s.a. "se atribuie" de regie cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului. Deci, se atribuie gratuit, nu se inchiriaza. Cum CAR "Speranta" este o asociatie obsteasca nonprofit, fara scop lucrativ, denota ca n-ar fi trebuit sa plateasca atata amar de vreme decat pentru utilitati si nici un ban pentru chirie. Iar acest drept nu i l-ar fi putut retrage decat Guvernul, tot printr-o hotarare care s-o desfiinteze pe cea din 1995. Ca atare, casa de ajutor este indreptatita sa ceara inapoi banii de la RA APPS, incasati ilegal, iar nu invers. In concluzie, ofiterii Internelor n-au facut altceva decat sa provoace decesul definitiv al casei de ajutor reciproc, pentru a acoperi urmele crimei organizate, pusa la cale cu o abilitate diabolica.
Sefi din Jandarmerie, complici pe fata
In urma primei noastre anchete "Coruptie cu epoleti", din luna martie anul curent, cativa jandarmi de rang superior s-au prezentat la CAR "Speranta", pentru a se interesa de imprumuturile angajate de luptatorul in Kosovo, Aioanei, si ofiterul Eremia. Vazand cum stau lucrurile au promis ca vor lua masurile care se impun pentru despagubirea asociatiei, mergand chiar pana la trecerea in rezerva a escrocilor din ograda MIRA. Bineinteles ca nu s-a intamplat nimic din toate acestea, membrii cinstiti ai casei fiind nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru acoperirea fraudelor escrocilor. Aici ar mai fi de spus ca un episod asemanator, s-a petrecut si in anul 2002, avandu-l ca erou principal pe Gheorghe Aioanei. Acesta a venit in tara, s-a prezentat la "Speranta" si a semnat un angajament ca-si va achita neabatut datoria. Dupa care s-a intors sa lupte pentru patrie. Cum vreme de sase luni tot nu s-a sinchisit sa plateasca vreun leu, asociatia l-a reclamat din nou. Ca urmare, conducerea unitatii sale, prin semnatura colonelului Valeriu Pahontu, a atentionat casa de ajutor ca Aioanei lupta in Kosovo si nu poate fi deranjat, acoperindu-i astfel escrocheria.
Memorii luate in bascalie
Numeroase memorii au ajuns la DNA, la Cotroceni, Consiliul Superior al Magistraturii si chiar pe biroul fostului ministru al Internelor, Vasile Blaga. Directia de contencios din acest minister s-a pronuntat la un moment dat ca ar fi vorba despre o abatere disciplinara, dupa care n-a mai urmat nimic. CAR s-a mai adresat si Casei de Pensii a MIRA, solicitand retinerea sumelor datorate din pensiile angajatilor institutiei. Numai ca cei de acolo si-au acoperit si ei confratii, luand in ras cererea conducerii CAR "Speranta", fara a-si motiva refuzul in vreun fel. Atitudine uneori caracteristica functiilor de conducere din MIRA, care se considera exponenti ai unui stat in stat.
Lista datornicilor
Iata in continuare lista datornicilor care in acest moment incearca sa falimenteze CAR Speranta pentru a nu mai returna imprumuturile:
- 1.606.800.000 ROL - contabila Vasilica Toma impreuna cu fiii sai de isprava, Ionut-Eugen si Dan-Catalin.
- 578.930.000 ROL - Marian Slav, fost ofiter de jandarmi la UM 0596. A platit o vreme, dar in ultimii trei ani n-a mai dat vreun leu, uitand inclusiv de cotizatia lunara de 150.000 ROL.
- 319.220.000 ROL - Dumitru Rada, fost colonel exact in prestigiosul Corp de control al ministrului Internelor.
- 317.560.000 ROL - dr. Ioan Petre, medic veterinar in cadrul cinstitei Directii Medicale a MIRA. De doi ani nu si-a mai achitat nici macar cotizatia de membru al CAR "Speranta".
- 247.520.000 ROL - Ion Sfarghiu, ofiter MIRA la Inspectoratul de Politie Brasov.
- 232.900.000 ROL - Nicolae Nita, fost colonel de jandarmi la UM 0203 Bucuresti, actualmente pensionar si prosper om de afaceri.
- 189.900.000 ROL - Titus-Daniel Toma, ofiter la Directia Generala de Crima Organizata; nu restituie banii pe motiv ca semnatura i-ar fi fost falsificata, cu toate ca doua expertize grafologie, efectuate de colegii sai, i-au infirmat miniciuna.
- 133.950.000 ROL - Ion-Lucian Eremia, ofiter de jandarmi la UM 0203 Bucuresti.
- 452.330.000 ROL - Virgil Alexandru, fost colonel in Jandarmeria Romana, angajat la aceeasi UM 0203 Bucuresti, actualmente pensionar si prosper om de afaceri. De trei ani se sustrage sistematic de la plata datoriei.
- 320.830.000 ROL - Gheorghe Aioanei, ofiter de jandarmi la UM 0467K, luptator pentru pace in Kosovo.
- 59.380.000 ROL - Dumitru Ardelean, ofiter la Inspectoratul Judetean de Politie Zalau.
- 67.500.000 ROL - Ion-Alexandru Dinca, agent principal la Sectia 9 de Politie Bucuresti.