Trebuie inteles de ce este important sa fii listat la BVBPiata de capital din Romania este vazuta ca un joc de noroc in care riscurile de a pierde sunt foarte mari, mai ales ca, de-a lungul anilor, romanilor le-a fost implementata ideea ca la Bursa a
Trebuie inteles de ce este important sa fii listat la BVBPiata de capital din Romania este vazuta ca un joc de noroc in care riscurile de a pierde sunt foarte mari, mai ales ca, de-a lungul anilor, romanilor le-a fost implementata ideea ca la Bursa arunci banii.
Solutiile problemelor Bursei legate de atragerea investitorilor si a emitentilor se impart in mod egal intre institutie, brokeri, dar si Guvern. Probabil ca cea mai pregnanta problema se leaga de faptul ca romanii nu au cultura bursiera, nu stiu ce inseamna sa fii listat la BVB sau ce presupune sa investesti bani aici.
Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, ne-a expus cele mai importante aspecte ale avantajelor si dezavantajelor de a fi emitent sau investitor.
De ce este bine sa fii la Bursa? "In primul rand, prezenta ca emitent la Bursa implica finantare si vizibilitate. Zilnic, numele companiei listate va fi pronuntat in jurnalele de stiri economice, se va regasi in paginile ziarelor de profil. Mai important decat acest lucru este faptul ca valenta publicitara este de fapt posibilitatea de a te finanta, de a face rost de bani pentru extindere si dezvoltare", ne-a explicat acesta.Bursa este o investitie, nu o speculatieDin celalalt punct de vedere, interesul oamenilor pentru Bursa trebuie solicitat mai mult.
"Romanii au prostul obicei de a dori repede si mult, dar trebuie sa inteleaga ca Bursa ca speculatie este doar pentru cei care au experienta. Cei care au investit pe termen lung la Bursa, mai ales in actiuni bune, nu au avut niciodata de pierdut, pentru ca au privit Bursa ca pe o investitie si au speculat numai dupa acomodarea cunostintelor necesare", crede Chisu. Bursa poate fi privita ca o sursa de profit foarte buna. Astfel, in loc sa depunem banii intr-un depozit la banca, putem cumpara actiuni la acea banca. Astfel, in loc de un profit de 7% pe an, cat se poate obtine de la depozit, la Bursa se poate castiga 70%. "Elementele care stau la baza deciziei de a alege banca pentru a pastra banii sau ca institutie careia sa ma alatur ca actionar sunt aproximativ similare: evolutia istorica, previziunile pentru viitor, importanta economica", ne-a mai explicat Chisu.
Ponturile pentru a castiga pot fi date de orice specialist, pentru ca nu sunt prea multe companii pe piata de capital, asa ca alegerea este relativ usoara. "Cele mai bune sunt blue-chips-urile, pentru ca sunt solide financiar, se vor incadra pe viitor intr-o conjunctura favorabila. Astfel, SIF, bancile si companiile petroliere sunt cele mai recomandate. Dar trebuie sa urmarim si evolutia domeniului constructiilor, care se dezvolta rapid", sfatuieste brokerul.Sunt cativa politicieni care joaca la Bursa, dar sunt prea mici ca sa faca cevaIn ultima perioada, tot mai multe companii au ales sa se listeze la burse straine. Motivele sunt si de natura interna, dar cu siguranta una dintre cauze a fost sistemul greoi. "Bursa si CNVM trebuie sa intervina in fiscalitate si legislatie, sa ia legatura cu oamenii care se listeaza in alte parti, sa vada ce nu e in regula si sa rezolve. Şi brokerii au partea lor de vina, dar cum sa reusim noi sa atragem clienti, daca ei nu au auzit de Bursa, nu au incredere?". Pe undeva este vointa, dar se pare ca nu e suficient. Trebuie mai mult si de mai sus. Cu siguranta, un interes mai mare al politicienilor asupra Bursei ar atrage si cetatenii.
"Toate dorintele Bursei si ale brokerilor sunt in zadar daca ideea de bursa nu este sustinuta politic. Sunt cativa politicieni care au investit la Bursa, dar sunt prea mici si nu au putere sa schimbe ceva", a mai spus brokerul. Trebuie luate masuri care sa faca lichiditatea si capitalizarea Bursei, si listarea unei singure companii pe an nu este suficienta. In comparatie cu bursele externe, "noi mai avem mult de lucru, suntem inca la stadiul in care trebuie sa facem lucrurile sa mearga, nu sa mearga bine", a incheiat Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.