Telenovela "Remes - Muresan - Ciorba" continua. Dupa ce miercuri seara TVR a prezentat o inregistrare video in care Decebal Traian Remes a fost suprins luand un plic de la Ioan Avram Muresan, ieri alte doua inregistrari au fost postate pe Interne
Telenovela "Remes - Muresan - Ciorba" continua. Dupa ce miercuri seara TVR a prezentat o inregistrare video in care Decebal Traian Remes a fost suprins luand un plic de la Ioan Avram Muresan, ieri alte doua inregistrari au fost postate pe Internet.

Inregistrarile, avand un total de circa 21 de minute, postate pe site-ul dailymotion.com, par sa fie filmul integral din care televiziunea publica a difuzat miercuri cateva minute, provocand demisia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes. Filmul ii are ca protagonisti pe Avram Muresan, omul de afaceri Gheorghe Ciorba si, personaj nou, doamna Remes. Elemente de baza: vitei, purcei si palinca. In afara secventelor prezentate de TVR 1 mai pot fi vazute imagini din momentul in care au fost livrate cateva ladite, dar si modul in care Muresan si-a pregatit replicile pe care le spune de cateva zile. In inregistrarile convorbirilor telefonice postate pe internet sunt surprinse discutii atat intre Gheorghe Ciorba si Ioan Muresan, precum si intre acesta din urma si sotia lui Remes.


10 SEPTEMBRIE. Ciorba cumpara pentru Remes un vitel si un purcel. Intr-o discutie telefonica cu o femeie a carei identitate ramane necunoscuta, Ciorba ii spune ca ar avea nevoie de "un vitel si un purcel cam de 60 de kilograme". Motivul? E clar: "Joi seara trebuie sa ma vad cu Remes...".


11 SEPTEMBRIE. Ciorba incepe sa-si realizeze incet-incet planurile propuse: "Acuma am dat telefoane sa iau vitel si purcel, maine trebuie facute, joi ma duc la Imparatua€™ cu ele si asta-i treaba". Cea de-a doua inregistrare surprinde discutia dintre Muresan si Steliana, sotia lui Remes. Acesta o suna, informand-o ca "are niste chestii de pus in frigider". Femeia ii spune ca e in Bucuresti si ca acasa, la Baia Mare, e doar menajera. Muresan o roaga sa-i dea un telefon si sa-i spuna ca vine el cu "niste chestii de pus in frigider".


13 SEPTEMBRIE. Aprovizionarea este facuta. Decebal Traian Remes are frigiderul plin. In inregistrarea video, fara sonor, Muresan  apare la vila lui Remes, carand "chestiile de pus in frigider". Impreuna cu Ciorba, cei doi duc vioi niste lazi la vila lui Remes.

Ziua decisiva pentru Sassu si CulcerComisia de Etica a TVR, sesizata de presedintele-director Alexandru Sassu, pentru a decide daca s-a incalcat Statutul ziaristului de televiziune prin difuzarea imaginilor cu Remes si Muresan, s-a intrunit ieri, dar la capatul sedintei nu a fost luata nici o decizie sanctionatorie. Asta pentru ca, spune Ioana Dumitrescu, membru al comisiei, "sedinta a fost una de evaluare, in care s-a luat cunostinta de acuzatiile care se aduc partilor". In consecinta, comisia va avea o alta sedinta marti, in care vor fi audiati toti cei implicati, inclusiv Alexandru Sassu si Rodica Culcer (foto), a adaugat Dumitrescu, citata de Mediafax. Tot marti se va intruni si Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa pentru a analiza difuzarea de catre TVR a unor imagini privind un caz aflat in cercetarea DNA. Pe de alta parte, Asociatia APADOR-CH cere demisia lui Alexandru Sassu, protestand fata de decizia acestuia de a interzice difuzarea pe post a celui de-al doilea episod din filmul spagii. Intre timp, desi partea a doua a filmuletului intrat in posesia TVR a fost postata pe un site Internet si preluata de alte canale media, directorul Departamentului Stiri, Rodica Culcer, i-a adresat o solicitare oficiala superiorului sau, Alexandru Sassu, pentru a  permite difuzarea de catre TVR si a partii a doua a filmului spagii. In sustinerea solicitarii sale, Culcer invoca rezultatele unui sondaj realizat pe site-ul TVR, care arata ca, pana ieri la ora 12:55, peste 93% dintre utilizatorii care votasera considerau ca TVR ar trebui sa difuzeze si restul imaginilor. Aniela Nine MIRA se dezice de interceptariMinisterul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) s-a "spalat pe maini" de problema interceptarilor in cazul Remes - Ciorba - Muresan. Potrivit unui comunicat al MIRA, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul ministerului nu a fost solicitata sa faca interceptari fata de vreuna dintre persoanele care apar in imaginile difuzate miercuri seara la TVR. Desi avocatul lui Muresan declarase ca a vazut in dosar, cand s-a cerut arestarea clientului sau, mandate de interceptare luate pentru DGIPI, MIRA sustine ca Directia "nu detine interceptari sau alte mijloace de proba". Dezmintirile au continuat chiar prin vocea ministrului Cristian David, care a declarat pentru Mediafax ca nu a semnat nici un document de urmarire informativa in cazul Remes. David a criticat si abordarea DNA privind acest dosar: "Sunt neplacut surprins de modul neprofesionist in care se conduce aceasta ancheta de DNA. Actiunea publica a DNA este inacceptabila", a spus ministrul.

Comisia de la Cotroceni, contestataNoua comisie speciala de la Cotroceni, care ar urma sa analizeze solicitarea de invinuire a fostului sef al Agriculturii, Decebal Traian Remes, este contestata deja, inainte sa fie constituita. Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJ) a anuntat ieri ca va ataca la Curtea constitutionala legalitatea acestei comisii, care ar urma sa fie alcatuita din cinci judecatori. "Tot mai multe decizii de pe scena publica arata tendinta transferarii conflictelor politice traversate de Romania asupra sistemului judiciar, cu consecinte grave si iremediabile asupra stabilitatii si independentei justitiei", transmite UNJ. Uniunea a facut un apel catre toti judecatorii sa nu se inscrie pentru cele cinci posturi de la Comisie.(M. Pasa Petru  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.