Operatorul low-cost Wizz Air a anuntat ieri semnarea unui contract cu producatorul francez de avioane Airbus pentru o comanda ferma de 50 de aeronave A320 in valoare de 3,5 miliarde de dolari.
Compania a mai semnat si un contract de optiune pentru alte 25 de aeronave, ridicand astfel numarul comenzilor la 107. Noile contracte urmeaza comenzile existente ale operatorului si urmaresc asigurarea capacitatii de transport a companiei pana in 2014.
Cele 50 de aeronave reprezinta pentru Airbus cea mai mare comanda inregistrata pana in prezent in Europa Centrala si de Est.
Livrarea noilor aeronave va pozitiona Wizz Air drept cea mai importanta companie aeriana din regiune in urmatorii zece ani. Noile aeronave prezinta imbunatatiri ale dotarilor cabinei, o configuratie tip clasa unica pentru 180 de pasageri si scaune cu tapiterie din piele. Fluxul de livrare al comenzilor va avea drept rezultat o varsta medie mai mica de 3 ani pentru flota operatorului low-cost in urmatorii zece ani. A320 va asigura o eficienta ridicata a opratiunilor, un grad mare de fiabilitate tehnica si confort sporit pasagerilor si va contribui la obtinerea unuia dintre cele mai mici costuri pasager/km din regiune.
"Wizz Air si-a demonstrat capacitatea de a acumula o crestere sustenabila intr-un mediu concurential, unde mentinerea celor mai scazute costuri este fundamentala pentru cresterea cotei de piata si pentru a ramane competitiv. A320 are o contributie dovedita la strategia noastra low-cost si continua sa asigure un cost redus pe pasager transportat, un grad ridicat de operativitate si o satisfactie crescuta a clientilor, datorita platformei foarte prietenoase pentru mediul inconjurator. Noua comanda de aeronave va plasa Wizz Air in liga celor mai mari operatori de zbor din regiune. Pana in 2016, Wizz Air va opera o flota de peste 100 de aeronave", a declarat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air. Compania opereaza la momentul actual o flota de 13 aeronave din sase baze pe mai mult de 100 de rute. Anul trecut, circa 2,9 milioane de pasageri au ales Wizz Air, iar pentru acest an compania estimeaza un numar de 4,3 milioane de pasageri. In Romania opereaza in momentul de fata opt rute, iar de la inceputul anului si pana in prezent a transportat peste 250.000 de pasageri, estimarile pentru tot anul 2007 fiind de 500.000 de pasageri.