Tinarul Bogdan Rakolcza a fotografiat toti vinzatorii-tarani din Piata Mihai Viteazul, intr-un protest fata de chiriile prea mari, iar portretele i le va trimite primarului Emil Boc.Bogdan Rakolcza a realizat 160 de portreteale micilor producatori agricoli carevind la tarabele din piata centrala Bogdan Rakolcza are 24 de ani, a plecat in 1992 cu familia in Germania si acum este student la „Comunicare vizuala", la Universitatea de Stiinte Aplicate din Nürnberg. Cel putin o data pe luna revine la Cluj, locul de unde a plecat. „Imi place foarte mult aici. N-am ajuns niciodata sa fiu neamt, asa ca revin mereu", zimbeste el. Cind e in tara, Bogdan isi face cumparaturile in Piata Mihai Viteazul, din centrul orasului. Acum doua luni, stind de vorba cu taranii de la tarabe, acestia i s-au plins ca, in noua cladire care va adaposti piata, chiriile vor fi mult mai mari. „Oamenii plateau, pina acum, sume mici, in functie de cit spatiu aveau, dar de acum taxa pe metrul liniar va fi de 160 de euro plus TVA, adica aproape 200 de euro pe luna. M-am gindit sa fac ceva pentru ei, fiindca eu nu vreau ca piata asta sa dispara", explica tinarul.

El a pornit o campanie foto, intitulata „Noi unde disparem?", in cadrul careia a fotografiat, pina acum, 160 de mici producatori din piata. „Chipul si miinile, asta am surprins. Sint doua elemente care spun foarte multe despre un om, mai ales despre unul care munceste in acest fel ca sa supravietuiasca. Asa am descoperit si care sint cu adevarat producatori, caci ei se lasa fotografiati, si care sint doar intermediari: acestia nu au vrut sa apara in poze", spune Bogdan. Fotografiile sint alb-negru, scoase pe carton, din „banii mei de buzunar si ai prietenilor mei din Cluj, care ma ajuta", afirma tinarul.

Bogdan a organizat marti si un protest al micilor agricultori din piata: a obtinut autorizatiile necesare, a adus boxe, microfon si statie si i-a indemnat sa vorbeasca liber despre problemele lor. „Eu am participat la actiuni de protest in Germania, si ca fotograf, dar si ca protestatar, inclusiv la Summitul G8. Am vazut acolo cit de mult inseamna ca oamenii sa fie uniti si sa spuna ce nu le convine. Aici, oamenii traiesc la limita, nu au nu stiu ce cistiguri, dar le e frica. Mi-as dori tare mult sa ii vad uniti intr-o asociatie, sa angajeze pe cineva care sa le apere cauza".

Portretele din campania „Noi unde disparem?" vor ajunge chiar la primarul Emil Boc, promite tinarul. Municipalitatea insa sustine ca nu poate interveni. „Primaria pune la dispozitie variante in trei piete ultramoderne, la pretul de 3 lei pe zi pentru o masa. Dar, o data ce s-a aprobat, prin hotarire de Consiliu Local, concesionarea pietei centrale, nu se mai poate interveni", a explicat purtatorul de cuvint al Primariei, Raimonda Boian.

Piata i-a fost concesionata pe 49 de ani omului de afaceri clujean Radu Vlas, care a cistigat si licitatia pentru construirea unui parking. Vlas a recunoscut ca pretul de inchiriere pe metru liniar este de 160 de euro plus TVA. „Cam 97% dintre mese sint deja inchiriate" de diversi producatori, spune el. Omul de afaceri sustine ca, in contul acestei taxe, hala ofera utilitati (ventilatie, caldura, apa, curent) si servicii (curatenie, paza, televizor cu plasma, cablu, Internet wireless).

Galeria de portrete a lui Bogdan Rakolcza, pe www.cotidianul.ro/select