Din nou, asa cum era foarte previzibil, Romania are mari probleme la Bruxelles. Comisia Europeana a transmis ieri o scrisoare ministrului Remes prin care avertizeaza ca tara noastra risca activarea clauzei de salvgardare, ceea ce inseamna retinerea a
Din nou, asa cum era foarte previzibil, Romania are mari probleme la Bruxelles. Comisia Europeana a transmis ieri o scrisoare ministrului Remes prin care avertizeaza ca tara noastra risca activarea clauzei de salvgardare, ceea ce inseamna retinerea a 25% din subventiile pentru agricultura acordate de UE, adica un total de 443 de milioane de euro pentru anul 2008, platile pentru aceasta suma urmand sa inceapa de la 1 decembrie 2007. Daca pana la 9 noiembrie Romania nu va reusi sa remedieze "anumite deficiente serioase" in sistemul sau de gestiune si control a fondurilor, Comisia se va reuni la finele lunii viitoare pentru a lua decizia activarii clauzei, ceea ce este exclus in cazul Bulgariei, tara unde s-a constatat ca totul merge perfect.
Comunicatul dat publicitatii de Comisia Europeana precizeaza care sunt "problemele grave care persista in Romania", asa cum au rezultat ele din analiza echipelor de audit care au vizitat tara noastra in lunile iunie si septembrie din acest an: este vorba despre programul informatic permitand intrarea in sistem a rezultatelor controalelor in teren si calcularea sumelor ce urmeaza sa fie platite. Persista deficiente si in sistemul cadastral si in ce priveste controalele administrative si la fata locului". Asa cum reiese din declaratia purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, este evident ca oficialii de la Bruxelles asteapta acum miracolul unei actiuni extrem de rapide si a asigurarilor privind marirea numarului de controale in teren.
O problema o poate constitui si faptul ca vor sa continue seria de controale de audit si, mai ales, sa verifice bonitatea sistemului cu ajutorul unei companii internationale. Putin sau deloc increzatori in capacitatea autoritatilor nationale de a realiza acest lucru, altfel atributie normal de indeplinit doar la nivel national pentru un stat membru, procedura respectiva fiind specifica etapei de stat-candidat sau fiind evocata atunci cand apar probleme de frauda majora.
"Romania trebuie sa treaca imediat la treaba"
Michael Mann, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA in care ofera o serie de precizari suplimentare privind cele intamplate ieri.
Ce decizie a fost luata azi?
De fapt, astazi nu a fost luata o decizie finala privind o eventuala activare a clauzei de salvgardare in ce priveste Romania, la capitolul agricultura. Auditurile efectuate in Bulgaria si Romania au aratat ca, in timp ce in Bulgaria nu exista probleme, in Romania persista probleme serioase privind controlul cheltuielilor in domeniul agricol, ceea ce a determinat Comisia Europeana sa adreseze o scrisoare ministrului roman al Agriculturii aratand care sunt problemele existente la nivelul sistemului computerizat pentru verificarea modului in care au fost cheltuiti banii si in sistemul de determinare a calitatii de eligibilitate a unui teren agricol. Am spus autoritatilor romane ca daca nu vor face in asa fel incat sistemul computerizat sa functioneze bine si corect vom decide retinerea a 25% din valoarea financiara alocata Romaniei pentru sectorul agricol. A fost, daca vreti, un avertismet final adresat Romaniei ca, daca lucrurile nu vor merge cum trebuie, atunci vom retine 25% din valoarea ajutorului pentru agricultura.
Ce inseamna exact "sa nu se faca prea multe plati"? Ati stabilit un plafon anume?
Ca sa fiu cinstit, nu este ceva scris negru pe alb. Bugetul alocat pentru plati directe catre fermierii romani este, in primul an, de 443 milioane Euro, stim ca intentia nu este de a fi platita imediat toata suma, dar ceea ce am spus este ca, pentru a se evita invocarea clauzei, platile sa se faca lent si, in acelasi timp, sa fie crescut numarul de controale in teren.
Sigur, nu este ceva scris explicit, dar este limpede ca, in primul rand, trebuie rezolvata problema sistemului informatizat de control al platilor.
Care este calendarul actiunilor viitoare?
Romania trebuie sa treaca imediat la treaba, cat mai repede posibil si sa puna in functiune cele doua module inca lipsa din sistemul informatic, care sa devina operativ, el urmand sa fie verificat de un organism independent. Primul termen-limita fixat Romaniei este 9 noiembrie, cand trebuie sa ni se prezinte situatia la zi in privinta sistemelor de computere, apoi, spre finele lunii, vom decide daca este sau nu cazul sa activam clauza de salvgardare.
Veti decide aceasta dupa ce veti mai trimite in Romania o alta misiune de audit?
Nu, romanii trebuie sa vina aici cu dovada ca totul a fost rezolvat, caz in care noi nu vom mai avea nici un fel de obiectii in cazul in care informatia va fi verificata de un organism independent, exact asa cum s-a intamplat si la ultima misiune trimisa in Romania, cand datele au fost verificate de o mare companie internationala de audit pentru ca trebuie sa vedem daca procesul de verificare este unul de incredere. Dar, daca nu vom decide activarea clauzei in noiembrie, asta inseamna ca va trebui sa incepem imediat efectuarea de controale de audit in primele luni din 2008. Nu suntem nici optimisti, nici pesimisti. Pur si simplu speram ca treaba se va face...
Eurodeputatul Joseph Daul, seful grupului PPE-DE
Guvernul pateaza imaginea Romaniei
"Este foarte dezamagitor faptul ca datorita activitatii nesatisfacatoare a unor membri ai guvernului, imaginea Romaniei este inca o data patata si Comisia trebuie sa foloseasca avertismente pentru a sili guvernul sa faca ceea ce trebuia facut cu multa vreme in urma. Sper sincer ca romanii responsabili de acest sector vor lua in serios acest avertisment pentru a putea evita pierderea a 25% din fondurile pentru agricultura. Aceasta piedere poate afecta intreaga populatie a Romaniei, deoarece guvernul va trebui sa plateasca peste 100 milioane euro din bugetul national in loc sa foloseasca acesti bani pentru imbunatatirile urgente de care este nevoie in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii etc. Fac apel la Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatile si sa ia masuri pentru a evita acest scenariu", informeaza un comunicat al PPE-DE. (D.E.)
Corneliu Pascu, presedintele Comisiei de agricultura din Senat
"Intarzierile sunt de pe vremea lui Flutur"
"Intarzierile din sistemul de plati provin din vremea ministrului Gheorghe Flutur, care ne raporta la comisii ca softurile merg si ca programul a fost implementat. De fapt, doar in ultimul an acest proces a fost demarat si a inceput sa fie implementat softul. Si aderarea noastra la UE s-a facut mai opintit, pentru ca nici atunci nu erau toate lucrurile puse la punct. Acum, la comisia din Senat primim saptamanal raportari despre cum este implementat softul si cred ca in luna noiembrie se va ajunge sa se lucreze pe el." (C.A.)
Atilla Kelemen (UDMR), presedintele Comisiei de agricultura a Camerei
"Un termen foarte scurt"
"Am spus ca cea mai mare problema este in legatura cu APIA si cu agentiile de plati. Din pacate, aici au fost angajati foarte multi oameni fara specializare. Aceasta luna data ca ragaz este un termen foarte scurt pentru ca problemele sunt dificile, mai ales ca in Romania suprafata agricola este foarte mare. Eu cred ca din timp trebuia stabilita o strategie. Se stie de doi-trei ani ca sunt probleme, dar nu s-a facut nimic in acest sens. Sunt destul de sceptic ca vom reusi sa rezolvam toate problemele intr-o luna".
Adrian Emanuil Semcu (PNL), vicepresedintele Comisiei de agricultura
a Camerei
"Vom reusi sa evitam sanctiunile"
"Nu cred ca guvernul trebuia sa se ocupe in mod special de aceste probleme.
Este mai degraba vorba de Agentia de Plati unde vinovat de aceasta situatie e fostul director general, care, in urma cu o luna, a si demisionat, si asta pentru ca nu s-a implicat in implementarea programelor necesare si de informatizare a agentiilor. Sunt convins ca noua conducere de la Agentia de Plati va lua masurile necesare si vom reusi sa evitam sanctiunile cu care sunt amenintati peste o luna".
Soft defectuos si supracereri pe parcele
Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer-Boel a prezentat ieri, la Bruxelles, un raport asupra situatiei sistemului de plati directe la hectar din Romania, printre cele mai grave probleme care pot atrage reducerea cu 25% a fondurilor pentru 2007, fiind functionarea soft-ului si supradeclararea parcelelor detinute de fermieri.
Aplicatiile software necesare pentru bazele de date si controlul informatiilor legate de terenurile pentru care fermierii solicita plati la hectar (Sistemul Integrat de Administrare si Control - IACS) functioneaza defectuos, fapt mentionat de mai multe ori de catre oficialii romani. In aceste conditii, declaratiile referitoare la suprafetele detinute de fermieri, inregistrate in bazele de date, nu corespund cu realitatea din teren. Verificarile expertilor au relevat existenta multor "blocuri fizice cu limite instabile sau neclare". Cu toate acestea, surse din Ministerul Agriculturii afirma ca o parte din probleme au fost remediate. "Taranii au oferit date false in cererile pentru primirea subventiilor, fie din eroare, fie pentru a primi mai multi bani din fondurile europene", declara in urma cu putine zile ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, in incercarea de a explica deficientele constatate de expertii UE la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). "Exista mai multe solicitari pentru aceeasi suprafata", arata BBC. Ce risc induce aceasta situatie? Potrivit tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, UE poate retine un sfert din platile sale acordate direct agricultorilor, care ar trebui sa inceapa la 1 decembrie si sa creasca de la 202 milioane de euro anul viitor la 492 de milioane de euro in 2013 in cazul Romaniei. Adica posibilitatea de a se retine 25% din banii destinati agriculturii romanesti pana in momentul in care IACS si APIA sunt pe deplin functionale. Aceasta reducere nu inseamna ca agricultorii ar avea ceva de pierdut, ci ca bugetul national ar fi obligat sa suporte 25% din banii care ar trebui sa vina din partea Comunitatii pana in momentul in care neajunsurile respective sunt depasite.
Noul director al APIA, Dan Gherghelas, a declarat ca deficientele pot fi remediate pana la 30 noiembrie. Gheorghe Flutur, ministru al Agriculturii intre 2004-2006, nu se considera vinovat de situatia creata prin ultimatumul dat de CE. "Eu, anul trecut am eliminat toate steguletele de pe agricultura, cum sa fiu vinovat? Auditul din primavara a fost bun, iar ceea ce au gasit prost a fost la auditul din toamna. Am avut trei comisii europene care m-au verificat inainte de a da OK pentru aderare. Nu exista nici un punct in care puteam face mai mult decat am facut. Mi se pare o politizare a chestiunii, sa spui acum ca eu sunt vinovat, asa si Angelo Miculescu e vinovat pentru situatia din agricultura. Vad ca de Motreanu nu mai spune nimeni nimic, a stat cinci luni acolo si cand a vazut ca nu face fata a plecat. Comisia ne-a mai dat o luna si daca pun osul la treaba, daca lucreaza in trei schimburi, este posibil ca in acest interval sa remedieze situatia", a declarat Gheorghe Flutur, pentru Hotnews. (Carmen Popescu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.