Intr-un discurs, presedintele i-a numit "prietenii nostri"Dupa ce au fost surprinsi de jurnalisti in luna iunie la summitul G8 de la Heiligendamm din Germania in ipostaze prietenesti, presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a intalnit marti cu omologul sau rus pentru prima sa vizita oficiala de la investirea sa. La finalul cinei oficiale de marti, Sarkozy a declarat ca discutia cu presedintele Rusiei a fost "destinsa, profunda, sincera si pasionanta". Apropierea catre Rusia pare a fi o noua miscare a presedintelui francez, care in ultima luna s-a aratat foarte nemultumit de deciziile Bancii Centrale Europene, declaratii care ii aduc mult criticism din partea restului tarilor din blocul comunitar. Ieri, presedintele francez a continuat seria elogierilor intr-un discurs sustinut in fata studentilor rusi despre meritele democratiei si importanta independentei justitiei, urandu-le acestora "sa cunoasca acest lucru intr-o zi", relateaza AFP, citat de Mediafax. "In tara mea, fiecare putere trebuie sa dea socoteala, nimeni nu este mai presus de lege. De aceea este bine sa traiesti intr-o democratie", le-a spus Sarkozy studentilor. "Ati redevenit mari, fiti factorii pacii, fiti exemplari (...) Construiti o societate rusa democratica si lumea va va fi recunoscatoare", a adaugat acesta, facand aluzie la puterea redobandita de Rusia pe scena internationala.
Presedintele Frantei a expus din nou viziunea sa asupra imaginii Rusiei in lume, sugerand Moscovei sa isi asume responsabilitatile de mare putere, pentru a contribui la reglementarea marilor dosare internationale. "Rusia are dreptate, locul sau este langa marile puteri ale lumii (...) Aveti toate drepturile, dar trebuie in egala masura sa va indepliniti obligatiile. Puneti-va forta in slujba pacii mondiale, nu in slujba divizarii", a mai spus el."Vointa de cooperare" a Rusiei, salutata de francezIn cursul intalnirii de ieri, Sarkozy a fost foarte multumit de faptul ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca doreste sa coopereze in privinta rezolvarii dosarului nuclear iranian. "La cateva zile de la vizita sa la Teheran, sa spuna ca va coopera, ca vrea sa continue cooperarea, este un lucru foarte important", a spus seful de stat francez in cadrul unei conferinte de presa la care a participat alaturi de omologul sau rus. "Ulterior, poate sa existe o divergenta de analiza", potrivit lui Sarkozy. "Ceea ce este foarte important, este vointa de cooperare". "Este o problema care priveste intreaga planeta", a subliniat el.Europa trebuie sa ramana deschisa discutiilor cu rusii"In privinta provinciei Kosovo, este foarte important ca Europa sa ramana unita si ca discutia cu prietenii nostri rusi sa ramana deschisa, in legatura cu acest subiect, o problema europeana, pentru care cautam o solutie care sa nu umileasca pe nimeni", a declarat Sarkozy. Contrar Frantei, Rusia, aliat traditional al Serbiei, refuza sa discute despre o independenta totala a provinciei, Moscova amenintand cu exercitarea dreptului de veto in cadrul ONU. Cei doi sefi de stat au discutat si despre situatia drepturilor omului in Rusia, in special despre asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, in urma cu un an, sau despre Cecenia, a mai anuntat Sarkozy."Am discutat despre acest subiect intr-un mod destul de profund si relaxat", a comentat el. "M-a determinat sa inteleg ca in Rusia exista un anumit specific, ca societatea rusa este in curs de schimbare si ca aceasta evolutie ar trebui incurajata (...) Eu cred ca societatea rusa a evoluat mult, dar ca ar fi pacat ca aceasta sa fie compromisa de anumite comportamente", a declarat el.
O alta problema punctata de Sarkozy a fost intentia Uniunii Europene de a restrictiona sau micsora intrarea investitiilor straine sau a companiilor din afara in sectorul energetic al blocului comunitar. La o conferinta din Kremlin, francezul a declarat ca investitorii francezi sunt disponibili pentru "a intra in capitalul" companiei ruse Gazprom. "I-am spus lui Putin despre disponibilitatea anumitor companii franceze de a intra in capitalul Gazprom. Nu este un subiect tabu, nu exista limite, ci doar transparenta si reciprocitate", a spus Sarkozy.Putin, la fel de prietenosFrancezul a mai adaugat ca nu vor exista "bariere protectioniste din partea Frantei" privind intrarea capitalului rus in cadrul companiilor franceze. "Este normal ca prietenii nostri rusi sa-si doreasca sa intre in capitalul anumitor intreprinderi franceze. Acest lucru este reciproc", a spus Sarkozy.
"Franta a fost, este si sper ca va ramane un partener privilegiat al Rusiei in Europa si in lume", a raspuns Putin, sugerand ca Moscova nu si-a consolidat inca relatia cu noul presedinte francez, mai critic la adresa Kremlinului decat predecesorul sau, Jacques Chirac. "Vreau sa subliniez ca relatiile noastre se dezvolta bine", a adaugat liderul rus.
Putin a mai anuntat ca Rusia va ajuta Franta sa lanseze anul viitor mai multi sateliti comerciali de la baza din Guiana Franceza. Inainte de a pleca spre Rusia, presedintele Nicolas Sarkozy a subliniat faptul ca vizita sa la Moscova are ca punct central "ascultarea si intelegerea" Rusiei.