Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului de Interne, Cristian David, sa plece la Roma pentru a discuta cu omologul sau despre situatia romanilor din Italia. In opinia lui Tariceanu, situatia imigrantilor romani din Peninsula este ingrijo
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului de Interne, Cristian David, sa plece la Roma pentru a discuta cu omologul sau despre situatia romanilor din Italia. In opinia lui Tariceanu, situatia imigrantilor romani din Peninsula este ingrijoratoare, deoarece nu este realizata o distinctie clara intre muncitorii corecti si infractori. El a solicitat ministrilor Internelor si Afacerilor Externe, la inceputul sedintei de ieri a Guvernului, sa gaseasca o solutie pentru "iesirea din impas", prin colaborarea intre institutiile celor doua tari, in vederea reglementarii situatiei romanilor aflati in Italia. Tariceanu a precizat ca este preocupat de faptul ca informatiile reflectate in presa nu fac distinctie intre romanii care muncesc corect in Italia si infractori si a recomandat ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sa furnizeze mass-mediei detalii legate de situatia cetatenilor romani aflati in aceasta tara.
Propuneri noi
In tot acest timp, numarul mare al infractiunilor comise de catre cetatenii romani continua sa fie subiect de discutie pentru politicienii din Peninsula. Autoritatile cauta solutii viabile pentru calmarea tensiunilor din unele orase, unde numarul infractiunilor comise de imigrantii romani este ridicat. Guvernul italian a propus, marti, ca administratiile locale sa beneficieze cat mai curand de prerogative sporite care sa le permita expulzarea facila a strainilor care comit infractiuni. Potrivit presei italiene, propunerea ii vizeaza in mod special pe romani, care au fost in ultima perioada protagonistii unor evenimente violente. Astfel, Guvernul italian va modifica legea privind atributiile administratiilor locale, cu scopul de a crea un sistem eficient pentru siguranta cetatenilor. Una dintre masurile pe care ministrul de Interne Giuliano Amato le-a stabilit intr-o intalnire cu primarii marilor orase este legata de expulzarea cetatenilor comunitatii europene care comit infractiuni. Masura prevede cresterea puterii primarilor care, actionand in conformitate cu normele UE, ii vor putea expulza mult mai usor pe cetatenii europeni care au infaptuit acte de violenta. Initiativa va face parte dintr-un proiect unitar care va fi discutat de Guvernul Prodi in sedinta de vineri, 12 octombrie, precizeaza Rador.
Veltroni reia criticile
Primarul Romei, Walter Veltroni, a reluat criticile la adresa imigrantilor romani, afirmand ca Italia nu poate continua sa accepte romani "fara nici o norma". El a apreciat ca aderarea Romaniei la UE a facut ca romanii sa se indrepte in masa catre Peninsula, "iar foarte multi dintre acestia s-au facut raspunzatori de comiterea unor infractiuni". Veltroni a subliniat faptul ca autoritatile italiene trebuie sa schimbe impresia imigrantilor romani ca nu pot fi pedepsiti pe teritoriul italian deoarece sunt cetateni comunitari, adoptand o serie de masuri punitive impotriva celor care comit infractiuni. "Nu m-as fi opus aderarii Romaniei la UE, decizie care a fost luata, de altfel, de precedentul Guvern, dar as fi afirmat raspicat ca fluxul de imigranti trebuie sa se supuna anumitor norme", a afirmat Veltroni.
"Temerile italienilor sunt exagerate"
Fostul ministru german de Externe si vicecancelar in perioada 1974-1992, Hans-Dietrich Genscher, aflat intr-o vizita in Italia, a luat apararea imigrantilor romani si bulgari.
In opinia fostului ministru, temerile italienilor privind afluxul de straini estici sunt exagerate, afirmand, citat de Rompres, ca Uniunea Europeana nu a facut o greseala cand a lasat Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie la spatiul comunitar. Fostul ministru a amintit ca si germanii s-au temut dupa aderarea Spaniei si Portugaliei, crezand ca ibericii se vor muta in tara lor. Insa cea mai mare parte a imigrantilor spanioli si portughezi s-au intors in tarile de origine.
El a adaugat ca este convins ca si imigrantii romani din Italia se vor intoarce in cativa ani acasa. "Am impresia ca ingrijorarile privind imigratia sunt exagerate. Imi amintesc ca si atunci cand au aderat Spania si Portugalia au existat discutii similare in Germania: multi se temeau ca milioane de iberici erau gata sa se transfere la noi.
Dar a survenit exact contrariul: o buna parte din imigranti s-au reintors in tara de origine, deoarece aderarea le oferea garantii si motive de speranta. Sunt convins ca acelasi lucru se va intampla peste cativa ani si cu bulgarii si romanii", a declarat Genscher presei italiene.
Evacuati de politistii romani
Prima misiune a politistilor romani trimisi in Italia, incheiata la jumatatea lunii iulie, s-a soldat cu evacuarea a circa 1000 de romi instalati ilegal in jurul Romei. Luca Odevaine, adjunctul sefului de cabinet al primarului Romei, Walter Veroni, aprecia ca operatiunile in care au fost implicati politisti romani si italieni au avut rezultate pozitive. Astfel, ceea ce nu reusisera fortele de ordine italiene, si anume evacuarea unor romani care ocupasera abuziv cladiri din Italia, au reusit politistii romani. De altfel, si operatiunea ITARO 3, la care au participat si politisti romani, s-a soldat cu arestarea mai multor traficanti de persoane. Colaborarea dintre autoritati romane si italiene a presupus integrarea politistilor romani in echipaje speciale, formate in cadrul birourilor de Chestura din Torino, Bologna si Roma. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.