Autoritatile iau in considerare varianta de a nu mai anula semnaturile duplicate pe contractele de pensii.

Problema semnaturilor duble pe contractele de pensii private obligatorii ar putea fi rezolvata pe principiul primul venit-primul servit. Noul sistem ar urma sa inlocuiasca actualele prevederi care spun ca, in situatia in care un angajat semneaza pentru doua fonduri diferite, ambele contracte vor fi anulate.

„Luam in calcul varianta unei modificari, insa doar dupa discutii cu administratorii de fonduri. Daca vor fi multi care se impotrivesc vehement, nu vom lua aceasta masura daca nu am putea merge pe sistemul primul venit-primul servit", a declarat ieri Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) la un seminar pe teme de specialitate organizat de cotidianul „Business Standard". Administratorii se acuza deja intre ei de practice ilegale, fara dovezi insa. „Am primit semnale chiar din piata. Au fost doar sesizari, pentru ca se pare ca spiritul colegial a primat. Fara dovezi nu avem ce face", a mai spus Giurescu.

Problema semnaturilor duble se pune din ce in ce mai acut in conditiile in care CSSPP a descoperit deja mai multe cazuri de acest tip. Pentru a obtine cit mai multi clienti, administratorii fondurilor de pensii private platesc agenti de marketing pentru a aduna semnaturi. Actualele prevederi avantajeaza brokerii de pensii si agentii in conditiile in care ei sint remunerati la semnatura si deci au interesul de a aduna cit mai multe contracte. Cum legea nu ii sanctioneaza in nici un fel, singurii care pierd sint fondurile (care se vor trezi cu multe contracte anulate) si cotizantii, care vor fi redistribuiti aleator la unul dintre fonduri daca au semnat pentru mai multe fonduri. Un agent de marketing primeste in medie 20 de euro pe contract, insa suma poate ajunge si la 100 de euro. Mai mult, pe piata exista deja cazuri in care agentii sau brokerii ofera beneficii potentialilor clienti pentru a cotiza la un anumit fond.

Cei mai cistigati sint brokerii de pensii care pot aduna pina la citeva mii de semnaturi si care nu sint interesati daca au semnaturi duble, ci doar de numarul contractelor. Nereguli au aparut deja. „Cit de curind vom ridica autorizatiile citorva brokeri", mai spune vicepresedintele CSSPP.

Fondurile de pensii de top au depasit pragul psihologic de 10 mii de miliarde de dolari, pe www.cotidianul.ro/select