Ajuns la peste 40% in intentiile de vot ale populatiei (cota pe care, in afara partidului dlui Iliescu, nici un alt partid nu a atins-o vreodata in istoria postdecembrista a Romaniei), PD pare cuprins de un fel de ameteala euforica.

PD uita, cred, ca are o mare datorie morala fata de Romania, tocmai pentru ca intra in anul electoral cu o asemenea popularitate. PD trebuie sa invinga PSD! Desprins acum 15 ani din corpul partidului zamislit de dl Iliescu anume pentru a prelungi „in noile conditii" viata Partidului Comunist, PD a fost supus moral si politic unei presiuni constante. A fost mereu atacat de PDSR-PSD pentru ca tradase si mereu dispretuit de partidele istorice pentru pedigree-ul sau vinovat. Asa s-a nascut „nuca tare" a politicii romanesti: PD.

In istoria electorala a Romaniei, partidul dlui Iliescu, indiferent de schimbarile de denumire, a fost invins greu si numai de coalitii. Vreme de 17 ani a fost partidul cel mai puternic din Romania. Acum, electoratul pare ca vrea ca PD sa fie primul partid care invinge PSD, iar PD nu are dreptul sa refuze aceasta oferta. PD este in pozitia clara de a invinge PSD la toate cele patru alegeri care sint dupa colt: europarlamentare, locale, parlamentare, prezidentiale. Daca PD rateaza acest lucru, se va stinge imediat, aidoma PNTCD - adevarat caz de scoala despre soarta unui partid care isi bate joc de sperantele unui anumit grup electoral, din ce in ce mai numeros.

Nu e usor sa te trezesti ca esti constant la peste 40% in sondaje. Poti crede ca totul se datoreaza propriei superbitati: ca esti cel mai destept, cel mai frumos, cel mai moral, cel mai competent... Asa cum a crezut dl Constantinescu in 1996. S-a comportat ca un lider convins ca votul cu care a cistigat era pentru calitatile domniei sale si nu impotriva defectelor dlui Iliescu. Ce a ajuns dl Constantinescu, vedem bine - fiecare aparitie televizata a domniei sale ma doare aproape! PD poate crede ca 40% din electorat ii apreciaza doctrina, liderii, calitatea materialelor de partid sau competenta ministrilor. Ei bine, PD s-ar iluziona. Cei mai multi dintre cei 40% sint cu PD, pentru ca PSD trebuie invins, iar PD e cea mai buna sansa. PSD nu a fost invins inca - se invinge singur, veti spune, cu mina nauca a dlui Geoana, dar o iau ca pe o gluma. PSD inca nu a platit electoral raul imens pe care l-a facut Romaniei. Abia acum toate circumstantele par a fi adunate pentru acest decont. Iar daca PD nu pricepe sensul acestei situatii, va culege fructe otravite.

Imediat dupa referendum a aparut zvonul unei apropieri intre PD si PSD. O declaratie cam ambigua a dlui Boc a facut ca zvonul sa devina, in mintea multor electori, un plan. Atunci, reactiile din teritoriu au fost vehemente, ceea ce a determinat pe dl Basescu sa ceara liderilor PD sa stea departe de PSD. Imediat, PD a transat lucrurile public: relatia cu PSD ramine pe mai departe ca relatia dracului cu tamiia. Sper ca PD nu uita ca, de atunci, au trecut mai putin de cinci luni.

Cheia succesului PD e consecventa. Trebuie sa stea acolo unde e. PD trebuie sa nu piarda din vedere ca, desi rana cea mai proaspata vine de la PNL, inamicul fundamental e PSD. PD ar comite o imensa greseala daca ar intra in jocul cu oglinzi deformatoare din interiorul PSD, crezind ca acolo se lupta reformistii dlui Geoana cu fundamentalistii dlui Iliescu. PD trebuie sa lase PSD sa-si duca crucea si sa se concentreze pe dreapta, acolo unde are raspunderea coagularii spectrului politic.