Compania Teva Pharmaceuticals SRL, reprezentanta romaneasca a gigantului israelian Teva, isi propune sa ajunga in primele trei companii de generice din piata farmaceutica autohtona in urmatorii 3-5 ani, mizand pe afaceri de 100 de milioane de euro.
"Romania este prioritatea Teva in regiunea Europei Centrale si de Est. De aceea, in urmatorii cinci ani de zile, dorim sa fim printre primele trei companii de pe piata de generice din Romania, doar prin prisma portofoliului de produse. Ε’inand cont si de evolutia pietei farmaceutice romanesti, ne propunem ca intr-o perioada de 3-5 ani sa inregistram o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro", a declarat pentru Curierul National Dana Stanciulescu, Country Manager Teva Pharmaceuticals SRL.
Potrivit reprezentantului companiei, cifra de afaceri a Teva Pharmaceuticals SRL a fost de opt milioane de euro, in 2006. "Realist vorbind, cifra de afaceri pe care o va obtine Teva Romania in 2007 se va plasa in jurul a 16 milioane de euro", a precizat Stanciulescu.Compania pregateste 20 de produse noi pentru 2008Anul viitor, portofoliul Teva Pharmaceuticals SRL va cuprinde 20 de noi produse care au fost depuse spre inregistrare dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. "Incepand cu 1 ianurie 2007, Teva a lansat 32 de produse noi pe piata din Romania, in portofoliul nostru urmand a intra doua noi medicamente in luna noiembrie a acestui an. La acestea se adauga cele opt produse Ivax pe care le-am introdus pe piata din iulie 2006, cand ne-am deschis ca reprezentanta a Teva, dar si medicamentele destinate tratarii osteoporozei si sclerozei multiple. Anul 2008 va aduce alte 20 de produse ale Teva in Romania", a mentionat oficialul companiei farmaceutice.
Din totalul produselor lansate de Teva Romania in 2007, 12 sunt medicamente oncologice. "Din luna mai, cand am intrat in Romania cu aceste produse oncologice, pana la sfarsitul anului 2007, estimam vanzari de 3,5 milioane de dolari", a spus Dana Stanciulescu.
Pana in 2006, producatorul israelian era cunoscut pe piata romaneasca doar prin intermediul medicamentului Copaxone, folosit in tratarea sclerozei multiple, si prin Alpha D3, un produs folosit in preventia si tratamentul osteoporozei.
"In momentul de fata, Teva Romania este lider de piata (unitati vandute - n.r.) cu produsul Alpha D3, avand o cota de 54%. De asemenea, Copaxone detine 38% din piata romaneasca de scleroza multipla", a afirmat Country.Managerul Teva PharmaceuticalsAlpha D3 si Copaxone au reprezentat 70% din totalul vanzarilor companiei in 2006. Pentru anul acesta, cele doua produse vor reprezenta circa 25% din vanzarile totale, potrivit Danei Stanciulescu.2008 vine cu inca 10 angajati la TevaIn prezent, reprezentanta din Romania a companiei israeliene are 51 de angajati, grupati in trei divizii. "Anul viitor vom crea alte trei departamente specializate pe sistemul nervos central, pe cardiovascular si oncologie. Vom mai aduce cel putin 10 oameni noi, pentru a face fata acestei structuri", a spus Stanciulescu. Aceasta a precizat ca forta de munca a companiei este formata exclusiv din specialisti romani.
La nivel mondial, Teva are 26.000 de angajati.Genericele vor creste odata cu piataPiata romaneasca de farmaceutice, estimata sa atinga doua miliarde de euro la sfarsitul acestui an, este cea mai dinamica din regiune, avand un ritm de crestere de peste 20% anual. "Datorita faptului ca am intrat in Uniunea Europeana si ca legislatia romaneasca s-a adaptat celei europene, este clar ca exista oportunitati si ca piata va creste, atat cea totala, cat si cea de generice. In urmatorii doi ani, piata de generice va creste anual cu aproximativ 20%. In celelalte tari, cresterea este de 13-14% pe an, dar trendul ne arata ca, dupa acesti doi ani, evolutia pietei de generice din Romania va tinde sa se alinieze cu cea a celorlalte tari din aceeasi regiune geografica", a mentionat Stanciulescu.
Recent, Laurentiu Scheusan, Country Manager al Actavis Romania, declara ca piata romaneasca de generice se va situa in jurul pragului de 450 de milioane de euro, la sfarsitul acestui an, fata de valoarea de 414 milioane de euro inregistrata in 2006.IVAX a consolidat pozitia Teva de lider mondial in genericeIsraelienii au ajuns sa domine piata mondiala de generice, incepand cu anul 2006, cand au platit circa opt miliarde de dolari pentru compania nord-americana Ivax. De asemenea, un an mai devreme, Teva a platit 3,4 miliarde de dolari pentru Sicor, un alt producator de generice din Statele Unite ale Americii. In batalia pentru suprematia generica, Teva este secondata de elvetienii de la Novartis. Alti jucatori importanti din industria mondiala a medicamentelor generice sunt Sandoz, Actavis si indienii de la Ranbaxy. La nivelul Romaniei, cu facilitati de productie se pot lauda doar Actavis, Sandoz si Ranbaxy.