Grupul austriac OMV nu renunta la achizitionarea firmei MOL din Ungaria, in ciuda adoptarii de catre Parlamentul de la Budapesta a unei legi de protejare a energiei nationale de investitorii straini.

Presedintele executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca cele doua companii au discutat cooperarea in urmatorii ani, contrazicind astfel afirmatia sefilor de la MOL care spun ca OMV vrea sa preia „cu forta" actiunile MOL. „Raminem angajati in acest proces pentru ca este logic sa unim companiile noastre. Consolidarea in aceasta regiune este inevitabila", a apreciat Ruttenstorfer. El a amintit ca au avut loc 12 tranzactii majore in regiune, in ultimii 5 ani, si foarte probabil acesta nu este finalul povestii.

„Finanicial Times" scrie ca in opinia OMV cele doua grupuri energetice importante trebuie sa-si uneasca fortele pentru a face fata competitiei gigantilor energetici occidentali care intra pe pietele est-europene, ca si producatorilor rusi care vor sa se extinda. Admitind ca preluarea companiei MOL ar putea dura mult timp, Ruttenstorfer a precizat ca OMV ar putea astepta doi sau trei ani pentru a-si pune in practica planul. El sustine ca cele doua companii vorbesc despre colaborare inca din 2001, cind OMV a preluat 9% din actiunile MOL.

MOL, privatizata in totalitate de guvernul ungar, a respins „o oferta ostila" de preluare de catre OMV, care detine 20% din compania ungara. Ungurii au respins oferta de 14 miliarde de euro (128 de euro pe actiune - cu circa 20 de euro peste cotatia actuala a titlurilor companiei din Ungaria). OMV a inceput deja sa contacteze actionarii independenti de la MOL. Doi dintre acestia, Templeton si Centaurus, s-au pronuntat public in favoarea tranzactiei.

Comisia Europeana va investiga legea adoptata de Parlamentul de la Budapesta, prin care companiile de importanta nationala strategica sint protejate de o potentiala preluare. Potrivit purtatorului de cuvint al comisarului UE pentru piata interna, Oliver Drewes, comisarul Charlie McCreevy a transmis recent o scrisoare guvernului ungar, in care vorbea despre continuarea unei actiuni in justitie daca noua lege impiedica firmele din alte state UE sa investeasca la grupul ungar de petrol si gaze naturale MOL. In decembrie 2006, CE a deschis o actiune contra Ungariei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a modificat Legea privatizarii conform normelor comunitare.